Аз вярвам и изповядвам: Грижи се за държавата! Грижи се за благополучието на народа си! Бъди пример за Морал и Съвест!

Реч от Националния учредителен конгрес на ПП „България без цензура“, 25.01.2014 г.:

 

Уважаеми дами и господа делегати,

Уважаеми радетели за социална справедливост, свобода, ДЕМОКРАЦИЯ и солидарност,

Скъпи приятели – борци за най-святата човешка идея – патриотизма!

Уважаеми гости,

За мен е чест да стоя днес тук на тази трибуна пред всички Вас и да имам възможността да споделя не само моите лични убеждения, но, вярвам дълбоко, и убежденията на всички, които присъстваме и стоим зад каузата: България да пребъде!

България ще пребъде! И това е напълно осъзната и изпълнима кауза, но само ако ние – българите, съумеем да заровим различията си и да започнем да гледаме в една посока, а и да работим в едно поле. Още Сократ е казал, че „в спора се ражбда истината“ и действително, ако нашите спорове почиват на принципна основа и ако дискутираме въпроси, свързани с исконните човешки права, без да гледаме всичко от нашия ъгъл и дърпайки чергата все към себе си, тогава истината ще ни направи свободни граждани на дойстойна България.

Българите сме уникален народ. Доказали сме, че човек може да бъде щастлив и с малко, ако го сподели с другия. И можем да успеем само заедно – няма друга алтернатива!

Сигурен съм, че ще се съгласите с мен, че за един народ няма нищо по-свещено от Достойнството и Свободата. Ние сме се борили винаги до последна капка кръв за това, а и сме готови да защитаваме достойнството и свободатата си с живота си!

 

Уважаеми дами и господа делегати,

ДЪРЖАВАТА ни се нуждае от НОВА СИСТЕМА НА УПРАВЛЕНИЕ. Система, която да е излиза от хората и да е обърната в полза на хората. Това е и истинското разбиране за ДЕМОКРАЦИЯ (управление на народа).

Достатъчно се нагледахме и преживяхме, волю – неволю, една криво разбрана демокрация. Именно подари това страната ни и държавността ни изпадна в дълбока криза. Криза, която се отразява на нас и на поколенията след нас. Но това може и ще има своя край!

Аз виждам три основни принципа за изход от кризата, в която се намираме:

1. Реална демокрация

2. Реална икономика

3. Реална политика.

Само тези три основни принципа могат да ни гарантират възход и достоен живот. Само тези три стълба на личен, политически и икономически живот могат да гарантират така желаното от всички ни европейско ниво на стандарт на живот – нещо, което уж трябваше да сме постигнали вече. Само съчетаването на посочените три принципа са изходът и от политическата криза, в която се намираме. Робуването на неолибералната философия и политика е движение в грешната посока.

Нуждаем се от съвкупност от мерки за социално развитие, за защита и повишаване на социалните стандарти, за заетост и растеж . Нуждаем се ОТ СОЛИДАРНОСТ и, най-важното – НУЖДАЕМ СЕ ОТ ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ!

Защото точно липсата на Граждански контрол допринисе за ужасно ниското доверие в държавните институции, за отлива на доверие към местната власт и за безпомощното положение на тези, благодарение на които тази държава съществува – данъкоплатците, гражданите, НАРОДА!

Наш дълг е Държавническото мислене и регулацията да бъдат поставени над пазарното мислене! Длъжни сме да станем защитници на тези, които обичат и милеят за „всичко българско и родно“; за тези, за които за бъдеш БЪЛГАРИН е гордост и искат това да остане така и за бъдещите поколения! В противен случай обществото никога няма да бъде в достатъчна степен социално, солидарно и ще продължи да деградира като едно материално общество…

Държавната и общинската политика по дефиниция преследват публични, а не частни и групови интереси. Наш дълг е да работим за реалната икономика и срещу фиктивните и спекулативни финансови операции. Длъжни сме да застанем зад нормалния бизнес и нормалната конкуренция, срещу офшорките и нагласения бизнес. Българските предприемачи, дребен и среден бизнес, нямат адекватно политическо и парламентарно представителство и техните интереси страдат за сметка на едрия бизнес и големия капитал, които, стана някак естествено, намират начин да бъдат представени или да постигнат желаното от тях, независимо от парламентарната и управленска конфигурация. Това не е в интерес на НАРОДА!

Наш дълг е да водим битка за реална демокрация, за реални права и реални свободи, за истински дебати по основните проблеми, за открит процес за вземане на най-важните решения!

Нашата млада и перспективна организация е основният носител на надежда и основен двигател за промяна. „С грижа за хората!” е нашето мото. Вярвам, че ЗАЕДНО и само ЗАЕДНО можем да осигурим бъдещето на България!

Накрая позволете ми да споделя нещо много лично с Вас и ще го направя, защото от днес НИЕ вече ставаме едно едно семейство… (пауза)

Нека Ви споделя МОЯТА политическа ценностна система и се надявам тя да стане символ – верою за всеки един от Вас!

 

Аз вярвам и изповядвам:

1.Грижи се за ДЪРЖАВАТА!

2.Грижи се за благополучието на народа си!

3.Бъди пример за Морал и Съвест!

 

ЗА БЪЛГАРИЯ!

email
Close

Get Widget