Ангел Славчев:Искането ни за създаване на Обществен надзорен съвет с право на отлагащо вето в ДКЕВР е гаранция за прозрачност!

Ангел Славчев: Искането ни за създаване на Обществен надзорен съвет с право на отлагащо вето в ДКЕВР е гаранция за прозрачност!

Да коментира развоя на цените на тока и топлинната енергия днес в  рубриката „Защо“ на предаването Нюзрум беше поканен заместник председателят на политическа партия „България без цензура“ Ангел Славчев.

Имате новина, която сега трябва да присъства във всички емисии.“ каза той във връзка с излязлите наяве финансови дефицити в Енергетиката. При извършен одит преди дни стана ясно, че над 400 милиона лева са откраднати от  електроразпределителните дружества  и 400 милиона лева имат натрупан дълг „зелените“  енергопроизводители.

„Ние от „България без цензура“, сдружение „Граждански контрол“ и още няколко сдружения сме внесли в ДКЕВР искане за създаване на обществен надзорен съвет с право на отлагащо вето.“ заяви Ангел Славчев пред водещата Нора Стоичкова. „Нашето искане е равно на прозрачност.“допълни той. Славчев беше категоричен, че  ДКЕВР е  политически обозначен и няма нито една независима фигура, която да установява някакъв контрол.

„Създаването на обществен съвет, в който граждански организации и експерти ще участват във взимането на решения ще допринесе за това ДКЕВР да се превърне в един независим орган, какъвто, за съжаление, не е към днешна дата.“ допълни Славчев. За разсекретяване на договорите за Марица 1 и Марица 3 подписани по време на управлението на Иван Костов и подписване на индивидуални договори с Топлофикация призова заместник председателят на „България без цензура“ от ефира на News7. 

„Всичко е един омагьосан кръг, от който българският потребител не може да излезе. Плащаш на Топлофикация за една услуга, която не желаеш да ползваш. Aко нямаш пари, те предоставят на частен съдебен изпълнител и без дори да се усетиш ти запорират пенсията, заплатата, имуществото. С „България без цензура“  във властта това ще се промени! Дори това да означава Топлофикация да фалира!“, категоричен бе той в разговора си с водещата Нора Стоичкова.

На въпроса на водещата какво ще промени в Енергетиката „България без цензура“ с встъпването си на власт Ангел Славчев еднозначно отговори, че от първа необходимост е създаването на стратегия за развитието на енергийната система в България. „Да дадем възможност на гражданите да участват във взимането на решения, да бъде сформиран обществен надзорен съвет, който да гарантира прозрачност, да разсекретим договорите за Марица 1 и Марица 3 и проверка на случващото се в Марица 2 ще са първите ни стъпки. С „България без цензура“  във властта хората си гарантират прозрачност и ред.“ заяви той.

email
Close

Get Widget