Ангел Славчев: Бутнахме Борисов, ще бутнем и Орешарски!

Ангел Славчев: Бутнахме Борисов, ще бутнем и Орешарски!

Това каза в интервю за пловдивския вестник „Марица“ заместник председателят на политическа партия „България без цензура“ Ангел Славчев. Пред микрофона на Галина Георгиева Ангел Славчев засегна много наболели проблеми в обществото и даде отговор на всички онези, които се питат защо да гласувам за партия „България без цензура“ на 25 май.

– Г-Славчев, обиколихте страната по време на  кампанията, казвате, че сте изминали 40 хиляди  километра. Какво очакват хората от „България без цензура“?

– Обезверени са, с наведени глави, изморени са от лъжите на политиците. Колебаят се дали да се доверят отново на политиците. Това е най – тежкото за мен. Аз вървя с чиста идея и кауза, убеждавам хората, но те остават с едно наум, защото прекалено много са ги лъгали. Най- големият проблем, с които се сблъсках и по който работя вече няколко месеца, това са банките, частните съдебни изпълнители, фирмите за малки кредити и групировките, които събират тези кредити. Много са случаите на самоубийства заради дребни суми, получавам стотици кървави писма, в които хората разказват  как са пострадали от съдебните изпълнители или от взети кредити. Всичко това е заради едни объркани закони, написани от политици като Татяна Дончева, само в полза на една клика от около 200 души в страната. Един ЧСИ прави само от такси над един милион лева, има съдебни изпълнители с по над 40 хиляди дела. Апелативният съд в Пловдив няма толкова. Кредитите, банките и дерибейството на ЧСИ – това са най-тежките проблеми за хората в момента.

– Това Ви даде повод да създадете т. нар. операция “Справедливост”. Каква е нейната цел?

– Кръстих я операция “Справедливост”, тъй  като много често обяснявам на хората за  промяната на Гражданско – процесуалния  кодекс, за банките, за фалита на  физическото лице. Това, което предлагаме, е комплекс от мерки. Първата част, която написахме, беше промяна на ГКП – премахнахме най-проблемните членове – 417 и 418. Ремонтирахме и други, 10 страници законопроект, внесен е в НС от нашите депутати Светлин Танчев и Румен Йончев. Инициирахме кръгла маса на тема “ЧСИ – необходимост или рекет”. Дойдоха над 10 граждански организации и само един депутат. Това е парадоксът! Бяхме поканили министрите на финансите и правосъдието, председателите на правната и финансовата комисия в НС, Волен Сидеров като председател на Комисията за конфликт на интереси. Нито един от тези хора не си мръдна пръста.

– Как си обяснявате тази  незаинтересованост?

– Опитват се да неглижират този проблем,  защото са в колаборация с банките и ЧСИ и под една или друга форма взимат пари от тях. А за мен това е следващата социална бомба в България и тя ще е много по – сериозна от миналогодишната, когато излязоха хората срещу високите сметки за ток. „България без цензура“ е единствената непарламентарно представена партия, която разписва законопроекти и ги внася в НС, но там ни удрят спирачката. Затова на 25 май хората, гласувайки за нас, ще ни дадат мандат да поискаме оставка на правителството. Както бутнахме Борисов, така ще бутнем и Орешарски. Трябва да се мине през двата законопроекта – “Чисти ръце” – да се изчистим от политиците на прехода и  след това операция “Справедливост”. Николай Бареков е радетел на операция “Чисти ръце”, а аз подхванах  “Справедливост”. Наскоро лансирахме идеята да се приеме закон за лобизма, по този начин ще знаем кой за кого работи. Идеи имаме много, малко е времето да ги реализираме. Партията се създаде преди три месеца и вече е в предизборна кампания.

– Залите ги пълните, защото хората ви вярват  или защото има финансови стимули? Говори  се, че раздавате пари?

– Глупости. Как се подкупват 1200 души като онези, заради които балконът на читалището в Търговище щеше да падне? Да купиш двама, трима, сто, може би е възможно. Но да събереш 1200 души или 500 души в Кърджали. Всеки ден сме в различен град за два месеца сме обиколили над 60 града и залите са пълни. Ако трябва да даваме пари на всеки един, това е лудост. Това са инсинуации. Хората имат надежда и искат да видят младите. Самият Николай Бареков е провокативен, говори неудобните истини, които другите не изричат. Аз, колегите ми Росен Петров, Рада Коджабашева – ние не сме участвали в политиката. Правим всичко възможно, за да се борим със статуквото в момента. Много бързо станахме една огромна армия, а най-големият ни тест е на 25-и. За мен борбата продължава и след 25 май, защото проблемите с банките, с ЧСИ-тата, с енергоснабдяването продължават. Тук, в Пловдив, си имате невероятен монополист в лицето на ЕВН, който държи и топлофикация. Това е една австрийска общинска фирма и пловдивчани и хората от региона плащат пенсиите и помощите на една община в Австрия. Това трябва да бъде прекъснато, искаме да има български фирми, които да си плащат данъците в България и парите да не изтичат навън. Защото пари в държавата има, но трябва да спрем кражбите. Един човек ми каза: “Едно време имаше един министър, взимаше 10% и всички му се смеехме, дойдоха следващите и ако този министър бъркаше в кацата с мед с пръстче, онези започнаха да гребат с шепи. Като дойде Борисов, си взе кацата с мед в Банкя. Няма бизнесмен, който да не е споделил, че е рекетиран от ГЕРБ, БСП или ДПС. Как да се развива бизнесът, като управниците го рекетират? Има няколко големи инфраструктурни проекта, които можем да започнем – и Белене, и Южен поток, и Северен поток, и седми блок на АЕЦ Козлодуй. Няма значение какви са инвестициите – руски, американски, ако ще и от Китай да са, но тези пари ще влязат в България.

– Гарантирате ли, че ако спечелите властта, ще  се случат “Чисти ръце”, “Справедливост”,  безплатното здравеопазване, по-високите  доходи и пенсии и няма доза популизъм?

– Преди няколко месеца бях в едно смолянско село Баните. Там хората ми казаха: “Момче,  тебе и Бареков много ви харесваме. Ще ви се доверим, но ако и вие ни излъжете, на вас няма да ви простим и ще сте първите, които ще обесим на площада пред парламента. Това показва колко много хората са изнервени и ние сме последната капка надежда. Нямаме право да не изпълним нито едно от нашите обещания. Не го ли направим, ще бъдем разпънати и пребити с камъни. Аз не съм се родил в политически инкубатор, родих се на площада, започнах моята политическа активност на пешеходната пътека пред Министерство на енергетиката, когато протестирахме срещу шистовия газ. И досега съм част от хората. Идваме от народа и носим неговите идеи. Една от нашите цели е да напишем план за следващите 20 години. Ако се върнем назад във времето от влизането на България в ЕС, България няма цел. Тя се лута между лявото и дясното, между Борисов, Станишев, Доган, Местан и всички стари влъхви.

– Бяхте лице на протестите миналата година.  Случи ли се промяната спрямо монополите и  как коментирате мерките на правителството  спрямо ЕРП-тата?

– Бях лице на протеста, но истинските лица бяха хората, които застанаха зад нас. Болно ми е, че тогава не можахме да се обединим, не можахме да си преглътнем егото. „България без цензура“ се роди след тези събития. Николай Бареков успя да обедини хората – и леви, и десни, и либерали, и русофили, и американофили, и мюсюлмани, и християни. Относно правителството, разписахме една идея, която внесохме в Министерство на енергетиката и ДКЕВР и я дадох лично на Орешарски. Идеята е за създаване на Обществен надзорен съвет с право на отлагащо вето към ДКЕВР. Министър Стойнев прие идеята и помоли ветото да е еднократно. Идеята е подкрепена от двата синдиката и други обществени организации. Премиерът Орешарски в очите ми каза, че докато той е министър- председател, това няма да се случи. Защо не смеят да пуснат обществените организации да правят мониторинг, да има прозрачност на начина на взимане на решенията в ДКЕВР? Отговорът е прост – оттам минават най – големите далавери в държавата и не смеят да ги осветлят.

– Миналата година след протестите падна правителството на Борисов. Сега срещу кого и какво бихте оглавили протест?

– Пак срещу същите политици – Борисов,  Станишев, Местан. Това са хората, които са в  много тесни връзки и от години управляват държавата. В момента е факт коалицията между ГЕРБ и ДПС по места. Гледах интервю на Борисов преди дни, ами той не каза една лоша дума за ДПС. Това е разликата между тази политическа клика на прехода и нас, че ние слагаме ново начало. Ще има и безплатно образование, и здравеопазване, но ще има и работещ бизнес, ще премахнем тези 2500 лиценза да развиваш бизнес. На 25 май ще празнуваме победата, но най- големият проблем е, че се купуват гласове и цели комисии. Само коалицията България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС и Гергьовден  прави истинска кампания. Това говори, че големите разчитат на електорат и държавна администрация, а всички останали ще купуват гласове и цели комисии.

– Вие сте кандидат за евродепутат, какъв трябва да е следващият мандат на българските представители в ЕП?

– Аз съм имиджово в листата. С Росен Петров и Красимир Каракачанов поддържаме листата. Можем до трима-четирима души да вкараме в ЕП. Тези хора ще защитават правата на българите и ще ни помогнат да инициираме комисии, които да направят мониторинг и проверка на ЕРП-тата на европейско ниво, както и проверка на ЧСИ. Проблемът с гръцките пенсии е страшен и трябва да се реши в ЕП. Цялото развитие на въпроса тръгна от предаването “Граждански контрол” по ТВ7, чийто водещ бях аз.

– Каква е вашата лична кауза? Първо бяхте лице на протестите, после станахте политик…

– Аз съм обикновен човек, не се приемам като политик, защото в България политик е мръсна дума. Аз не съм мръсник като старите политици. Моята цел е много проста – имам три дечица и искам те да се гордеят с баща си. Искам моето име да остане в историята като на човек, помогнал на народа си. Колкото и романтично да звучи. Приемам нещата много лично. И моята битка ще продължи.

– С какви аргументи убеждавате хората да гласуват на 25 май с номер 28?

– По този начин ще сложим край на прехода в България. С нашето влизане в политиката, с нашата партия и коалиция започват нови политически процеси, влизат новите, младите хора, тези, които имат хъс, смелост и амбиция да се борят за народа. Ние сме всеки ден при хората и чуваме проблемите им, на базата на които правим нашите политики. Като ни подкрепят на 25 май, българите ни дават мандат да искаме оставка на правителството още на следващия ден, да поискаме предсрочни избори през есента и да изметем ДПС от политическата сцена.

email
Close

Get Widget