Ангел Славчев, граждански активист: Христо Бозов ще е първият кмет на активните граждани от протестите

Ангел Славчев е познат като национален координатор на антишистовата кампания в Българияи един от организаторите на масовите протести през февруари в столицата. Роден е в София, на 31 години, женен, с две деца, работи от дълги години в сферата на информационните технологии

– Какви са основните Ви доводи да подкрепяте кандидатурата на доц. д-р Христо Бозов за кмет на Варна?

– Нали знаете старата българска поговорка „Откъдето е жената – от там и родата“. Роден съм и израснал в София, но преди пет години съдбата ме събра с прекрасна варненка и от три години сме щастливо женени. Предвид това съм запознат с доста отпроблемите на морската столица. За доц. д-р Бозов чух за първи път преди три години, когато той беше шеф на Военноморска болница. В разговор с наши семейни приятели той беше представен  като много честен и принципен човек. Потърсих трето и четвърто мнение – нямаше никой, който да се изкаже негативно. После покрай февруарските протести няколко пъти се срещах с граждански активни хора от Варна , които  ми изказаха своята неприязън към Кирил Йорданов. След като бе свален от поста, разбрах, че г-н Бозов го е заместил. Всички протестиращи бяха единодушни, че го подкрепят и е достоен за този пост. Това потвърди, че той е добър стратег и мениджър. Той освен това е подкрепен не само от протестиращите, но и от десетки граждански организации и доста партии.

– Смятате ли, че за половин мандат (до следващите редовни местни избори) статуквото в управлението на Варна може да бъде променено и кои са стъпките към тази промяна, които трябва да извърви новият кмет?

– Вярвам, че ако г-н Бозов е кмет, това ще е огромно изпитание както за неговия професионализъм, така и за гласуваното му доверие от гражданското общество. Напомням, че революцията от февруари започна именно от Варна, и съм убеден, че варненци са неимоверно сензитивни към местната управа.

Най-важната задача на доц. д-р Бозов ще е да промени статуквото. Две години са достатъчен срок да се види дали е готов да го направи. Той трябва да отвори вратите на общината за гражданското общество, като се създаде независим обществен съвет към местната власт, който да излъчи свой секретар или секретари с право на вето на сесиите на Общинския съвет.

– Необходимо ли е провеждането на нови избори за Общински съвет, който да отразява новите настроения в обществото?

– Това е повече от наложително предвид начина, по който бе свален г-н Бозов от поста на временен кмет. Мисля, че доверието на варненци към съвета е изчерпано. Една такава промяна ще е много освежаваща за община Варна и ще даде възможност на активните граждани да участват пряко в местния парламент, без да са издигнати от политически партии.

– Възможно ли е изходът от кметските избори във Варна да окаже влияние върху политиката в национален мащаб и какво очаквате да е то?

– Мисля, че ако протестиращото гражданско общество спечели своя първи кмет, и то именно във Варна, то ще даде началото на края на всички политически партии на прехода.

Източник: petel.bg

email
Close

Get Widget