Ангел Славчев: Държавата да изкупи контролния дял от ЕРП-тата

Зам.-председателят на „България без цензура“ в интервю пред в.“24 часа“

• Роден на 4 февруари 1982 г. в София,
• Завършил Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
• През 2004 г. стартира мальк бизнес.
• През 2008 г. е мениджър в компания за информацион ни технологии.
• Бил е член на „Българска левица“.
• Един oт редовните участници в протестите срещу монополите от февруари 2013 г.
• Учредител на „Движение за граждански контрол“.
• На 25 януари тази година е избран за зам.-председател на „България без цензура“.
• Женен, 3 деца.

– Г-н Славчев, вие сте едно от лицата на протестите срещу монополите от февруари 2013 г. и сега държавата натисна ЕРП-тата. Доволен ли сте?

– Действията на властта са чист популизъм. Не вярвам, че Драгомир Стойнев и ДКЕВР ще доведат нещата докрай и ще има резултат. И през 2009 г. ГЕРБ даде ЕРП-та на прокурор, но без резултат. Сега има изместване на фокуса от истинските проблеми в енергетиката. Те не са от днес, а от 1999 г., когато се подписват неизгодните договори с „Марица“ 1 и 3. Това е началото на нарушения баланс на енергийния микс, за който ние говорим. Сега актуални са дългосрочните договори за зелена енергия, които са с неясна възвръщаемост. Всъщност най-голям е проблемът с ниските доходи на хората. Нека държавата да натиска ЕРП-тата, така трябва да бъде, но защо това е сензация? Когато дойдем на власт, ще има ежедневен натиск, както и ясен отчет къде какво се разходва. Да, трябва да има свободен пазар, но при естествените монополи е необходим държавен контрол, защото държавата се грижи за гражданите, които са клиенти на тези дружества.

– Не можете да отречете, че цената на тока бе намалена.

– Това е политическо решение. Ако следваме икономическия принцип, цената трябва да е по-висока заради разходите, които ЕРП-тата обявяват, и договорите, които са подписани със зелените централи. Не съм против да се намали цената на тока, но съм „за“ да се ревизират всички договори във времето назад. ЕРП-тата правят огромни разходи и никой не ги контролира. Единствено ДКЕВР веднъж годишно узаконява тези разходи, но от вътрешна информация знаем, че и те не се проверяват. Външните им договори за консултации и кредитите от дружествата майки крият много неизвестни. Те не подлежат на контрол. А лихвите по кредитите, които са отпуснати от дружествата майки в чужбина, за да се закупи монополът тук, са огромни. Това е източване.

– Какви мерки ще предложи „България без цензура“ за ясни правила в енергетиката?

– Трите ЕРП-та са продадени за 700 млн. лв. и са получили монополен пазар за тези пари. По времето на ГЕРБ се продават и 33-те процента държавно участие в тях. Политиката на нашата партия ще е държавата да изкупи контролния пакет в тези дружества, защото българинът не трябва да храни чешките и австрийските пенсионери и социално слаби. В тези дружества са влезли 9млрд. лв., а годишната им печалба е 16 процента. Не знам къде по света има такава норма на гарантирана печалба. Това са пари, които изтичат от България, вместо да се вливат във фондовете тук. В енергетиката има много пороци, не са само ЕРП-тата. Порочен е начинът, по който се правят търговете за продажба на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“ например. В 3 ч министърът го обявява, в 4 са купени документите, в 5 ч фирма го печели. Има излишък на електроенергия и той се продава навън с фирми посредници, които не са случайни.

– Зелените централи ли са най-големият проблем в спора между ЕРП-тата и НЕК?

– Тук въпросът е юридически. Тези задължения на НЕК към ЕРП-тата за изкупената зелена енергия не са отсега. Много хора вложиха стотици хиляди и милиони, за да изградят тези централи, защото държавата им гарантира, че ще изкупува ток на определена цена. По времето на ГЕРБ строителството на зелени централи беше в бум, но после те самите им сложиха 20% такса пренос. Имаше протести срещу тази санкция. Убиха и този бизнес. Не може веднъж държавата да казва, че ще изкупува на една цена, и след това да наложи такса Целта беше банките да вземат централите заради необслужвани кредити на собствениците им, да ги продадат и така да ликвидират малкия и средния бизнес в този бранш, като останат само големите.Най-скандалното беше, че най-големите централи са направени в началото на този период с гарантирана изкупна цена на енергията от 800 лв. на мегават, а при последните договори цената е до 300 лв. Това пак даде шанс на големите да печелят много повече от малките. Системата е тотално сбъркана и трябва да се преработи.

– Какво се случи с идеята ви за обществени съвети към министерствата?

– През февруари миналата година поискахме обществени съвети в минис-терствта. Служебният министър Асен Василев беше най-разумен. Той ги направи. Имаше обществени съвети всяка седмица. Разсекретиха се някои договори. Неговият приемник Драгомир Стойнев направи два обществени съвета и ги приключи. Нямат желание за прозрачност. В енергетиката е тъмна Индия. Заедно със синдикатите искахме да има обществен надзорен съвет в ДКЕВР с право на отлагащо вето, т.е. когато се вземе решение за скок на тока или водата, съветът да може еднократно да спре това решение, докато не се изясни всичко. Когато Драгомир Стойнев стана министър, той прие идеята, но вече 9 месеца не искат това да се случи, защото ще се разкрие какво правят. В енергетиката минават много пари, които хранят партийните каси. Сега има само консултативен съвет без правна стойност.

– Ще участвате ли в такъв обществен надзорен съвет към ДКЕВР?

– Там трябва да има граждани, експерти, синдикалисти. Този съвет няма да има право на инициатива, защото това ще вкара там лобисти, а ние точно от това се пазим. Аз като един от съавторите на тази идея няма да участвам в този съвет, като по този начин давам личен пример, че целта ми е нещо да се случи в тази държава, а не е личен интерес.

– Как крайните потребители ще усетят намесата на държавата в спора между ЕРП-тата и НЕК?

– Искрено се надявам управляващите да направят това, за което говорят. Ако трябва, дори да им вземат лицензите, но се съмнявам. Това е пушилка. Не може да очакваме такива ходове от човек като Драгомир Стойнев, който иначе има качества, но негов ментор е Румен Овчаров. Крайният потребител на ток едва ли ще усети намесата на държавата, освен че ще слуша за скандали, които замаскират истинските проблеми.

– Февруарските протести срещу монополите свалиха ГЕРБ, но като че ли исканията на гражданите не се изпълниха. Защо се получи така?

– Поне им объркахме сметките. ГЕРБ не успя да изкара мандата си, защото протестът срещу монополите прерасна в политически. А те избягаха от отговорност. Искахме поне да приемат нов изборен кодекс. Отказаха. Сега, вече в опозиция, Цецка Цачева говори за задължително гласуване. Това е цинизъм. Описвам февруарските протести от 2013-а като съвременното априлско въстание Да, и то не е успяло, но след това идва Освобождението и вярвам, че и сега ще успеем да се освободим и от лапите на мафията и олигархията. Хората искат възмездие. Трябва да сложим край на цялото това безумие, наречено преход.

– Как ще се опазите от явлението „Митко Каратиста“, който беше член на надзорния съвет на ЧЕЗ при ГЕРБ?

– Това е законът „Чисти ръце“. Чрез такива механзми. Вече по кръглите маси се говори и за закон за лобизма. Поне да се знае кой кой е. България не може да бъде енергийно независима, но трябва да се намери начин да се търгува с тази зависимост, а досегашните само се хващат за палците. Когато дойдем на власт, в енергетиката ще има много сериозни реформи и накърнени големи олигахрхични интереси на високо ниво и ще има много доволни крайни потребители. Ще осветлим всички договори, подписани от енергийното министерство от 99 г. насам, защото, ако нямаме осъден министър, няма как тези договори да се обявят за нищожни или да бъдат предоговорени. Дори да бъде осъден условно, държавата ще има правно основание за преразглеждане на подписания от него договор.

email
Close

Get Widget