Ангел Славчев: Един социален бунт е на път да избухне, но действащите депутати нехаят!

Ангел Славчев: Един социален бунт е на път да избухне, но действащите депутати нехаят! 

Кръгла маса на тема: „Частните съдебни изпълнители – необходимост или рекет“ се проведе във връзка с проблемите в тази сфера днес от 13 ч. в зала 3 на Народното събрание. Кръглата маса се проведе по инициатива на Светлин Танчев – независим народен представител и Ангел Славчев – заместник председател на политическа партия „България без цензура“.

Срещата беше уважена от представители на различни граждански и неправителствени организации, но поканените депутати от действащия парламент така и не се отзоваха. Ангел Славчев подчерта, че поканата за дискусия е била отправена към министрите на финансите и на правосъдието – Петър Чобанов и Зинаида Златанова. Поканени са били председателят на правната комисия Четин Казак, председателят на Комисията за борба с корупцията Волен Сидеров, зам. – председателят на парламента Мая Манолова, председателят на Комисията по външна политика Янаки Стоилов, зам. – председател на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева и народният представител Страхил Ангелов. Единствено Страхил Ангелов се е обадил, за да обясни, че му е подадена грешна информация, че кръглата маса ще се проведе утре.

Ангел Славчев определи поведението на депутатите като чисто нехайство към проблемите на българските граждани. “ Крайно време беше да започнем публичен диалог с подобна насоченост. Искам да се даде гласност  на този проблем и да бъде издигнат надпартийно.“ каза още Славчев. „Пределно ми е ясно, че всеки има своите политически пристрастия и принадлежности, но гражданите не бива да страдат от това. Смятам, че всички трябва да се обединим зад една обща кауза и заедно да потърсим решение на този проблем, засягащ голяма част от обществото.“ добави още Славчев. Той сподели, че всекидневните му срещи с хората го карат да мисли, че проблемът с частните съдебни изпълните и банковите институции е следващата социална бомба в България. „Няма среща, на която да съм бил, няма зала, в която да съм говорил да не е било пълно с хора, станали жертва на бързите кредити, на ЧСИ-тата или банкова институция.“ каза Славчев. Той напомни колко много хора сложиха край на живота си именно заради проблеми от такъв харектер.

„Искам ясно да подчертая, че нямаме нищо против съществуването на банките, нито пък се стремим към дестабилизация на държавата. Това, за което се борим е коректност и яснота в отношенията банка – клиент и премахване на частните съдебни изпълнители. Днес се навършват 9 години откакто Татяна Дончева спомогна разписването на закона за Частните съдебни изпълните, но аз още не съм видял ползата им за обществото. ЧСИ-тата работят в полза на една шепа хора, които аз бих определил като политическа мафия“ заяви заместник председателят на „България без цензура“. Ангел Славчев добави, че подписаният закон от ГЕРБ, който дава възможност на банковите институции да променят своя лихвен процент при изтеглен кредит още повече е стегнал въжето около врата на потребителите и е окрилил банковия произвол. „Всички тези абсурди в законодателството ни карат да вървим в посока цялостна промяна на Граждански процесуален кодекс.“ категоричен беше той.

Частните съдебни изпълнители и банките са една мафия, обяви Димитрин Вичев от Съюз „Закрила” по време на дискусията. Той изнесе статистика, според която частните съдебни изпълнители са събрали от длъжници 1,5 млрд. лв. в полза на банките. В същото време събраните от частни изпълнители пари за издръжка на деца на разведени родители са 11 милиона, за трудови спорове – 60 милиона.“ 190 млн. лв. са влезли в джобовете на частните съдебни изпълнители за последните три години.“ „А става дума за 163 човека“, каза още Вичев. Той призова да се помисли за забрана на частните съдебни изпълнители.

Най-големият проблем е призоваването на длъжниците обясни по време на дискусията Десислава Филипова от Центъра за европейска интеграция за България. Хората най-често не намират призовките и биват осъдени без да могат да се защитят. Така остават без имотите си, обясни и Светозар Съев от сдружение „Орлов мост за промяна”. Мария Асими от Асоциацията за балканско сътрудничество и Божидар Богданов от гражданско сдружение „Сила“ застанаха зад позицията, че държавата тотално е абдикирала от задълженията си, да раздава законност и да защитава своите граждани.

Марияна Шаламанова от Сдружение „Граждански контрол“ обясни, че в повечето отношения поведението на банките и частните съдебни изпълнители е безпрецедентно. „Доверието, което всички ние имахме преди години в банките, го няма, изчерпа се.“, обясни Шаламанова. Тя е на мнение, че банките предлагат договори, които са единствено в тяхна полза. В един момент, когато човек иска да изтегли кредит, се оказва, че трябва да се консултира с адвокат, който да му разясни в чия полза е този договор. Тя е възмутена и от безкомпромисното отношение на частните съдебни изпълнители към поръчителите.

Присъстващите представители на различни организации поискаха Законът за частните съдебни изпълнители да бъде отменен, защото е вреден за гражданите. Предложено бе да се направи ревизия за Камарата на частните съдебни изпълнители. Предвиждат се и доста други мерки, защитаващи правата на длъжниците и всички те са породени от нарушения в практиката. Трябва да бъдат внесени и такива промени, които да гарантират, че когато частният съдебен изпълнител не изпълни последователно процедурата, тя може да бъде отменена. Целта е да се създаде един баланс между кредитора и длъжника, тъй като до момента този баланс липсва.

email
Close

Get Widget