Ангел Славчев: Задължителното гласуване, образователния ценз, нулевата преференция и отзоваването на депутати, които са загубили доверието на избирателите, са промени зад които заставам твърдо!

По повод изказванията на Сергей Станишев на днешната пресконференция на БСП относно социалните протести февруари 2013, искам да кажа на всички български граждани, че още миналата година от нас имаше искане за промени в изборния закон. Да бъде въведено задължителното гласуване, образователния ценз, нулевата преференция и най- вече отзоваването на депутати, които са загубили доверието на избирателите са промени зад които заставам твърдо. Прекратяването на депутатски мандат е право на избирателите, което им се отнемаше до сега.

Намаляването на депутатите от 240 до 120 също е въпрос, който сериозно трябва да бъде обсъден и да бъдат направени съответните постъпления. Подкрепата ми за задължителното гласуване е категорична тъй като според мен това е пътят за премахването или омаловажаването на купеният вот. Практиката с купуването на гласове не е нещо, което може да се прекъсне само с промени в изборния закон. Промяната трябва да настъпи и в съзнанието на българите, които са склонни да продават вота си. Да подкрепиш една или друга партия, която да управлява България е отговорност, която всеки български гражданин трябва да поеме и осъзнае защото на тези избори се видя, че ДПС, ГЕРБ и БСП бяха излезли не на предизборна кампания, а на пазар за гласове.

Подкрепям и идеята гласоподавателите да имат опция да отбележат в бюлетината с квадратче и  „Не гласувам за никой“.  По този начин ще дадем възможност на избирателите да не отдават вота си за партия или коалиция на, която не симпатизират. Резултата след едно такова гласуване ще е показателен за нас и ще можем да направим равносметка има ли място за нови партии в България, какви трябва да бъдат те, и каква част от българските граждани не откриват своя представител в бюлетината.

Въвеждането на образователен ценз също е от особено значение за мен. Абсурдно е в 21 век хора да гласуват мерейки с палец или клечка разстоянието от горния край на бюлетината до мястото, което трябва да отбележат.Тенденцията през последните години е именно, че граждани които нямат основно образование биват финансово стимулирани и излизат масово да гласуват като по този начин определят съдбата на стотици други българи останали далеч от избирателните секции. На мнение съм, че е крайно време всички тези въпроси да дойдат на дневен ред и да настъпят сериозни промени в изборния закон и Конституцията на България за да бъдат прекратени всички тези срамни практики и да имаме възможност да участваме в едни прозрачни и коректни избори.

email
Close

Get Widget