Ангел Славчев и Янко Петров: Искаме решения, а не бездействие!

София /КРОСС/ Протестиращи срещу „Топлофикация“ поискаха оставката на Столичен общински съвет днес пред сградата на Столична община. Инициативният комитет на протестиращите е подготвил формуляри на оставките с основните мотиви, като за членовете на СОС остава само да ги разпишат.

„СОС се затрудниха да решат проблемите с „Топлофикация“. Не искаме да ги затрудняваме и с писането на оставки и затова ги написахме вместо тях. Ако искаме нещо да се случи в България, трябва ние – гражданите – сами да си го направим!“, каза Йоанна Иванова от инициативния комитет, кандидат за народен представител на Демократична гражданска инициатива (ДГИ) – Движение за граждански контрол.

В оставките на членовете на СОС са изредени като причини бездействието към финансовия бреме, наложено от „Топлофикация“, нерешения проблем с платеното паркиране на живущите в центъра на столицата, скандалите около няколко общински дружества.

„Не само протестираме. Ние даваме решения! Като граждани идваме да им свършим работата и им предлагаме с какви мерки да заменят бездействието“, обяснява още Йоанна Иванова. Протестиращите виждат решение на проблемите с „Топлофикация“ в сключването на индивидуални договори на гражданите с „Топлофикация“, ежемесечно отчитане с индивидуален уред и премахване на „прогнозното количество“.

Решенията, предложени по останалите въпроси, предизвикали общественото недоволство, са разтрогване на концесията за доставка на вода в София, като Столична община да поеме функциите на концесионера чрез свое дружество; незабавен одит на общинските дружества „Център за градска мобилност“, „Екоравновесие“ и „Софийски имоти“; административно обоснована такса за паркирането на автомобили на живущите в зони с платено паркиране.

Исканията на протестиращите бяха отправени преди седмица в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова и членовете на СОС, където се отбелязва, че е необходима 50% гражданска квота в контролиращите общината органи. Те смятат, че липсата на гражданска представителност в държаните и общинските институции е причина за безнаказани нарушения и бездействие.

Източник: www.cross.bg

email
Close

Get Widget