Ангел Славчев: Лидерите на протестите сме под наблюдение

Не само ни подслушват телефоните, а и ни следят действията.

Това потвърди пред БГНЕС Ангел Славчев, лидер на протестите срещу монополите във връзка с информацията, че лидерите на протестите са следени от МВР и са им изготвени досиета.

„Ние алармирахме за това. Имаше заплахи в интернет срещу нас, но това по никакъв начин не ни отказва да продължим да се занимаваме с това, което смятаме, че трябва. Така че продължаваме напред с пълна сила. Най-важната ни и опорна точка всъщност е гражданският контрол, за който толкова време настояваме. В тази връзка инициирахме и гражданска инициатива за обществен контрол. Тя ще започне своята информационна кампания и за събиране на подписи към следващото НС, заяви Славчев.

Той подчерта, че едно такова преследване от МВР на гражданите и гражданските сдружения е много странно. „Министърът на вътрешните работи в оставка Цветанов също имаше изказване в един сутрешен блок, че 49% от нас са криминално проявени. Ние си направихме вътрешно разследване, защото ние също сме притеснени, не се познаваме всичките 100%. Не можахме да открием кой от нас е бил криминално проявен и кой е интересен на службите. Това е парадоксално, не е странно. Но в такъв свят живеем в момента. Точно срещу това се борим“, заяви Славчев.

Ангел Славчев каза, че ситуацията наистина е ескалирала. „Радвам се, че протестите, които организирахме все пак си останаха мирни – тези неделните протести, които бяха, с много малки изолирани случаи на агресия. Какво да кажа за Цветанов и за тази полицейщина, освен да го хуля, друго нямам какво да кажа. Така или иначе те са минало, оттук нататък е много важно следващите какви ще бъдат и дали ще продължат в същия дух, или ще се борят за някаква промяна. Не просто да сменим старите фигури с нови“, подчерта Славчев.

За гражданския контрол той каза, че протестиращите не са обсъждали гражданския контрол в силовите структури. „По-скоро обсъждаме да се създадат обществени съвети за упражняване на граждански контрол и процедура за прозрачност при вземане на решенията в работата на самите отраслови министерства. Това включва и органите на вътрешните работи, също държавните регулаторни органи, прозрачност да има как се вземат решенията. Защото проблемите и с Топлофикация, и с ЕРП-тата, и с „Мариците“, и с всички, за които се сетим, е по-точно липсата на контрол.

И щом държавата не може да осигури този контрол, то гражданите трябва да имат публичност, чрез която да осигуряват този контрол. И като има нещо нередно, те да могат да реагират и да се възпротивят на това нещо. В МВР не знам, там положението е много критично. Солидарни сме с полицаите, които излизат на протест на 16 март. Ще ги подкрепим“, допълни още Славчев.

Източник: politikanews.com

email
Close

Get Widget