Ангел Славчев: Напуснах „Българска левица” още миналата година

/Поглед.инфо/ Интервю на Драгомира Станоева с Ангел Славчев, едно от лицата на протестите срещу монополите , както и организатор на протестите срещу шистовия газ.

Започва една масова атака срещу всички хора, които са се изправиха срещу статукво. И ще се опитат с всички сили да създадат омраза у хората към тези, които излязоха с лицата си. Това заяви Ангел Славчев, едно от лицата на протестите срещу монополите, във връзка с тиражираната информация, че е член на партия „Българска левица”.

Излезе една информация във в.“24 часа“, че Вие сте член на партия „Българската левица“ и че оглавявате младежката структура на русофилите. Какъв е вашият коментар?

Искам първо да уточня, че започва една масова атака срещу всички хора, които се изправиха срещу това статукво и ще се опитат с всички сили да създадат омраза у хората към тези, които излязоха с лицата си.
Да, наистина бях член на партия „Българската левица“, от миналата година не съм член, защото не ми хареса този партиен модел, виждах неговите пробойни, виждах от време на време, то нямаше полезни ходове и затова, и напуснах партията.

Относно моето участие в младежкото обединение на „Русофили“ – миналата година бях поканен от Младежки инициативен комитет „Русофили“, които ме поканиха да стана национален координатор на младежката организация на „Русофили“. Приех, защото за мен русофилството не е това развитие на българо-руските взаимоотношения, аз съм православен християнин и като такъв един от най-близките ми народи – това е руският народ. И пак казвам руският народ, руският човек, този, който ни освободи от османското иго не като руски интереси.

Каквото мога да направя, никога няма да позволя руските интереси, икономически интереси да са в ущърб за България. Напротив, искам България да бъде икономически истински независима без значение дали било от Русия, Америка, Германия или който и да било друг.

Какво ще случва оттук нататък с националния протест? Утре ще имате съвещание на всички инициативни комитети в страната. Може ли да дадете повече информация?

Това, което мога да кажа за момента, е, че да наистина утре имаме национална среща. В момента всячески се опитват да пробият организаторите, тоест да замесят с други лица организаторите на протеста във всички градове. Огромна атака има в момента към всички нас. Обаждат ми се от цяла България да ми разказват какво се случва във Варна, Добрич, в Пловдив. В Перник има опити за обсебване на тези инициативни комитети от различни групировки. От една страна, това нещо много ме радва, защото означава, че най-накрая излезнахме точно срещу хората, които /…/ да излизаме. Оттук нататък много важно е да успеем да задържим това, което направихме до момента. И се надявам след утрешния ден да излезем с обща стратегия и идея какво правим оттук нататък. Ще предложим една обща рамка, в която да се движим оттук напред и да надграждаме над нея. Ние няма утре да съставим политическа платформа или да учредим партия, или неправителствена организация, напротив, ние оставаме толкова автентични граждани, колкото сме и до момента – да не учредяваме политически организации на този етап и затова искрено се надявам утре да стигнем до консенсус, тъй като всички излязохме срещу сметките за ток, срещу монополите, но когато протесттът стана толкова политически, се обърнаха нещата.

Всички тези групи в страната са с различни идеи, с различни виждания и в момента е много важно да имаме общ консенсус и да заложим една стратегическа рамка за България – как да вървим напред.

Националният протест в неделя най-мащабен ли ще бъде досега от тези, които се случиха?

Този протест, мисля, че ще измести по многочисленост протестите от 90-те години. Това, което получавам като информация до момента, е, че в София може би ще има над 20 000– 25 000 човека. В цялата страна /…/

Според мен обществото наистина се събуди. Сега е моментът да се преборим наистина с тези олигархични структури, които действат в ущърб точно на обикновения гражданин.

Как коментирате оставката на правителството?

Тази оставка бетонира монополите. Самата идея, заради която излязохме – заради високите сметки за ток, сега беше бетонирана. И няма полезен ход, който да може да намали цената на тока, няма полезен ход, който да може да вкара наистина граждански контрол в регулаторните органи. Бойко Борисов блокира, тоест бетонира и асфалтира монополите за следващата една година.

Източник: Поглед Инфо

email
Close

Get Widget