Ангел Славчев: Нашата борба е срещу потъпкването на правата на българските граждани!

Ангел Славчев: Влизане в сила на предложените промени по ГПК и приемане на Закон за фалит на физически лица е правилният път в борбата за правата на българските граждани!

Втора кръгла маса на тема: „Частните съдебни изпълнители – необходимост или рекет“ се проведе във връзка с проблемите в тази сфера днес от 13 ч. в зала 3 на Народното събрание. Кръглата маса се организира по инициатива на Ангел Славчев – заместник председател на политическа партия „България без цензура“ Светлин Танчев и Румен Йончев – независими народни представители.

Срещата беше уважена от представители на различни граждански и неправителствени организации, но поканените министри, депутати от действащия парламент и представители от Камарата на частните съдебни изпълнители така и не заеха отредените за тях места. Ангел Славчев подчерта, че поканата за дискусия е била отправена  към министрите на финансите и на правосъдието – Петър Чобанов и Зинаида Златанова, както и към зам. – министъра на правосъдието Сабрина Сапунджиева.

Поканени са били председателят на правната комисия Четин Казак, председателят на Комисията за борба с корупцията – Волен Сидеров, зам. – председателят на парламента Мая Манолова, председателят на Комисията по външна политика Янаки Стоилов, зам. – председател на парламентарната група на ГЕРБ – Цецка Цачева и народният представител Страхил Ангелов. Отправена е покана и към омбудсмана на България Константин Пенчев, Камарата на частните съдебни изпълнители, председателя на Контролния съвет на камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев и частния съдебен изпълнител Росица Апостолова.

„Жалко е за мен да видя голяма част от масата за дискусия по толкова важна и наболяла тема празна. Но горчивата истината е, че така сме разделени и в обществото – на политиците в Народно събрание и всички останали.“ това каза заместник председателят на „България без цензура“ Ангел Славчев във връзка с неуважителното отсъствие на представителите на българските институции и представителите от Камарата на частните съдебни изпълнители.

Той даде отчет пред гостите на втората кръгла маса за свършеното от поетите ангажименти  на първата такава, проведена на 14 май т.г. „Внесохме до Министерството на вътрешните работи  заявление за достъп до обществена информация относно справка за самоубийствата и неуспешните опити за самоубийства, при които основните мотиви са свързани с тежко финансово състояние и невъзможност за погасяване на парични задължения към банкови и кредитни институции.“ Ангел Славчев изказа надеждата си скоро да има отговор с данните от подобни случаи от МВР  и информацията да бъде предоставена на обществото и  гостите на трета кръгла маса, посветена на темата за произвола на банките и ЧСИ.

Зам. – председателят на ББЦ изказа съжалението си, че с разпадането на правителството всички законопроекти, внесени от него, Светлин Танчев и Румен Йончев по темата ще загубят сила и трябва да бъдат внесени повторно към новото правителство, но това не би било пречка за тях. Той допълни, че опитите да се съберат 48 депутатски подписа за създаване на временна анкетна комисия относно работата на частните и държавни съдебни изпълнители се е оказал безуспешен. Ангел Славчев беше категоричен, че следващата стъпка след предложените промени в ГПК е Закона за фалита на физическо лице.

Славчев изрично заяви, че желае дебатът по темата и всички идеи и законопроекти да бъдат разграничени от случващото се в политическото пространство. „Проблемите на хората са надпартийни и въпреки това, че всеки от нас има своята политическа принадлежност, не желая това, което се случва тук да се политизира. Поканите към гостите на тази кръгла маса бяха на база експертно мнение по темата и именно затова сред поканените има хора от различни политически групи.“ заяви той.

„Аз като народен представител имам една грижа и това е благополучието на хората, а с всеки изминал ден на бездействие още няколко стотици  души попадат под ударите на Частните съдебни изпълнители“ каза Румен Йончев пред гостите на кръглата маса. Той заяви, че необходимостта от подобни срещи е наложителна не от политически интереси и политически спекулации, а от тежката статистика, която показва, че има сериозен обществен проблем.

“ На 10 май 2005 година е приет един от най- лобистките закони, който защитава определени частни интереси. Това е Законът за частните съдебни изпълнители“ каза Димитрин Вичев от съюз „Закрила“. Той изказа възмущението си относно факта, че една от висшите функции на държавата в областта на публичното съдебно изпълнение е приватизирана от Камара на частните съдебни изпълнители. „Дейността на ЧСИ-тата отдавна се е превърнала в индустрия.“ каза още той.

„За последните три години заведените дела от ЧСИ-та са над 570 хил., а исковете възлизат на над 12 милиарда лева, от които 6 милиарда са за банките.“ сподели поред участните в кръглата маса още Вичев. Частните съдебни изпълните работят за банковите и финансови  институции. „Моето категорично становище е, че законът за ЧСИ-тата трябва да бъде отменен и предложените промени в Граждански процесуален кодекс да влязат в сила час по-скоро.“ каза Вичев. Той допълни, че трябва да се обособи регулаторен орган, който да контролира банките и финансовите институции по отношение на услугите, които предлагат.

Светозар Съев от сдружение „Орлов мост за промяна“ определи закона за ЧСИ -тата като безумен и също подкрепи незабавното му отменяне. Той беше категоричен, че БНБ отдавна е подвластна на банковата олигархия и обслужва частни интереси. Съев добави и факта, че въпреки че тарифите на частните и държавните съдебни изпълнители е еднаква по закон, то частните имат различен прочит на този закон, защото добавят още безброй допълнителни такси и всички приходи вместо към държавата се прибавят към хазната на Камарата на ЧСИ-тата.

„Ясно е, че хората са поставени в положение на крайна нужда и този терор, който допълнително им бива налаган от ЧСИ-та, кредитни и банкови институции, трябва да спре“ каза икономистът Любомир Христов. Той заяви, че е недопустимо във всички Европейски държави разходите при принудителното изпълнение да са за сметка на кредитора, а в България тези разходи да се поемат от длъжника. „В България български граждани няма. В България отношението на официалната власт към хората, които я издържат, е като към животни.“ каза още Любомир Христов.

Той обясни,че има две категории на хората, които не обслужват кредитите си – на неискащите и на неможещите. Към днешна дата и първата, и втората категория биват предоставяни на частен съдебен изпълнител, защото нашите законодатели не поставят въпроса и не приемат закона за фалит на физическа лице. „Този закон е действащ в 24 цивилизовани страни от ЕС, но тук поредното правителство се чуди има ли почва той у нас.“ добави Христов. „Спечелените дела от граждани, застанали срещу ЧСИ, са срамно малко. В никакъв случай не трябва да приемаме, че е нормално въобще да се стига до съд.“ категоричен беше Любомир Христов.

Божидар Богданов и Тихомир Атанасов от Гражданско сдружение „Сила“ също подкрепиха Любомир Христов в тезата му, че законът за фалита на физическо лице трябва да бъде гласуван и да влезе в сила възможно най-скоро. Мария Асими от Асоциация за Балканско сътрудничество изказа мнение за това, че трябва да се работи и върху познанията на хората относно правата им. „Крайно време е на българските граждани да спре да им се вменява, че имат само задължения и хора експерти да им обяснят и какви са правата им.“ каза госпожа Асими.  Деница Димитрова -представител на кантората на адвокат Веска Волева, посочи банките като най-големите клиенти на Частните съдебни изпълнители. „ЧСИ-тата работят за финансовите институции и отказват да взимат изпълнителни листа за банките, защото това означава да застанат срещу работодателя си.“ допълни Димитрова.

„Застреляй го и после ще видим дали е виновен“ по този начин адвокат Десислава Филипова от Центъра за Европейска интеграция на България определи лобистките закони, под чадърчето на които ЧСИ-тата произволстват над гражданите. „Най-големият проблем е призоваването на длъжниците“, обясни по време на дискусията  Филипова, „защото хората най-често не намират призовките и биват осъдени без да могат да се защитят.“ Всяко лице има право делото му да бъде разгледано от справедлив съд и да му бъде осигурена съдебна защита.“ категорична беше тя.

Адвокат Николай Петров заяви, че Гражданския процесуален кодекс трябва да бъде пратен незабавно в историята в услуга на всички български граждани. „Това е един репресивен закон с всички норми, които са въведени вътре. Антихуманно уредените отношения  противоречат на основите на правото както на теория, така и на практика.“ каза още Петров. Липсата на правата на длъжниците той определи против всички правови норми. „“Ние сме свидетели на една ужасна практика, работеща срещу обикновения човек.“ допълни Николай Петров

Екатерина Атанасова – представител на Кръстьо Петков и Малинка Несторова от Гражданско сдружение „Днес“ изразиха възмущението си от празните места на фигурите, които имат пряко отношение по темата на дискусията. „Липсата на хората, които представляват българските институции, говори за това, че не сме избрали правилно представителите ни във властта.“ каза Несторова. Голяма част от партиите казаха, че имат банкови кредити, с които са подкрепили предизборните си кампании и ми е много интересно на какъв ли лихвен процент са техните кредити“ иронично попита Несторова. Георги Найденов от „Технически Ренесанс“ заяви, че трябва незабавни реални стъпки и промени по отношение на прилагането на ръководството на закона.

Марияна Шаламанова от ГС „Граждански контрол“ заяви, че от сдружението е бил внесен  в Народното събрание проекто-закон с предложени изменения по Гражданския процесуален кодекс. “ Този законопроект е създаден въз основа на безумията и проблемите, с които са се сблъскали наши адвокати, поели защита на граждани, подгонени от частни съдебни изпълнители.“ каза още Шаламанова. „Ние сме избрали верния и сигурния път в защита правата на гражданите и борбата срещу несправедливостите и няма да се отклоним от него.“ завърши Марияна Шаламанова.

Краят на масата остана отворен, тъй като темата е много значима и изключително актуална. Ангел Славчев беше категоричен, че ще инициира и трета кръгла маса за дискусия по Закона за частните съдебни изпълнители, Закона за фалита на физическо лице и банковите произволи. „Важно е да се разбере, че ние не сме против банковите институции. Нашата борба е срещу потъпкването на правата на българските граждани и е за равноправие между клиента и банката.“ завърши Ангел Славчев.

 

email
Close

Get Widget