Ангел Славчев: Още не знаем какво искаме от протеста

Протест срещу увеличението цената на тока пред МИЕТ

Организаторите на протестите срещу високите цени на тока се събират днес за национална среща. За исканията им оттук нататък и за промяната на управленския модел в България, за който настояват, „Всеки ден“ разговаря с Ангел Славчев. Той е едно от най-известните лица на столичните шествия и е сочен за човек, който изразява най-ясно виждането на демонстрантите.

Г-н Славчев, утре предстои национална среща на организаторите на протестите срещу високите цени на тока от цялата страна. За какво се събирате и какво ще умувате? 

Организираме се, за да начертаем обща рамка, от която да тръгнем оттук нагоре и да градим. Доста погледи са вперени в нас и ние не можем да извадим готова платформа, от която да започнем. Това се прави постепенно, а не да кажем изведнъж: „Това е, последвайте ни, братя българи“. Затова смятаме да начертаем рамката, а след това да започнат обсъждания с различни организации и браншове, с учени, с бизнеса, експерти и всякакви асоциации, които милеят за държавата. Искаме да изградим една информационно-технологична платформа, която да пуснем за обсъждане в интернет, с всичките ни идеи. И да се обсъждат от всекиго.

Обща рамка за какво? 

Такава, каквато да обясни какво следва оттук нататък.

За какво? За цените на тока? За управлението на държавата? 

И за двете. От исканията ни за цените на тока няма да отстъпим. Основно искаме държавата да си върне контрола върху монополите. Но иначе искаме гражданско участие във всички държавни регулаторни органи, за да има контрол. Искаме депутатите да могат да бъдат и отзовавани, и да носят наказателна отговорност за своите действия. Не само те, а всички управленци.

Значи сте сред тези, които настояват за свикване на Велико народно събрание, защото тези ваши искания могат да се постигнат чрез промяна на конституцията? 

Ситуацията сега е патова. И да, искахме Велико народно събрание, но правителството направи такъв ход, че не остави възможност за това. Искаме да излезем от тази матрица и да поведем държавата в нова посока. Съзнавам, че това не може да се случи за 2-3 дни, а ще трябва повече време. Идеята е да няма повече някакви управленци, които да спускат отгоре надолу някакви обещания как ще се оправи държавата и всички да им повярват.

Като говорите за гражданското участие, досега мислили ли сте изобщо за механизъм, който да отсее най-добрите, най-можещите сред гражданите? И как ще стане това? 

Неправителственият сектор е достатъчно богат на достойни хора, които да се борят за въвеждането на този граждански модел и да поведат борбата срещу монополите. Не мога да ви кажа точния механизъм, защото аз самият не го знам. Но ето затова започваме със срещите, с обсъжданията, за да стигнем до него. Искаме да заложим идейната посока – безпартийна, без някаква партийна идеология, но обединяваща. Не съм някакъв лидер, трябва всички да сме равни.

Много по социалистически звучи това? 

Само звучи, но всъщност става въпрос единствено за гражданското участие.

С какви лозунги ще излезете в неделя? 

Лозунгът е „Промяна“. Промяна на случващото се до момента. Какво стана, като подаде Бойко Борисов оставката си? Така монополите само се бетонират за още дълго, може би за още 1 година. Това няма да потуши хорското недоволство. Накрая пак ще дойде някой месия, който да обещава, че ще оправи всичко за няколко дни.

Само че и вие викахте „оставка“ дълго преди Борисов да я подаде. Явно това сте искали.

Да, викахме „оставка“, факт е. На хората им писна. Ние поставихме исканията си на масата. От 2 години го правим всъщност, но никой не ни чуваше.

В качеството на какъв сте ги пращали? 

В качеството си на граждански активист. Още миналата година започнахме с протести срещу цената на тока, когато ДКЕВР я вдигна с 13%. Преди това сме изразявали и възмущението си срещу монопола в топлофикациите.

Създава се впечатление в последните дни, че всички вие, тарторите на протеста, имате нещо общо с политически партии. Ще го отречете ли? За вас също излязоха такива данни. 

Това е машина, която се опитва да смачка гражданския вик. Пълни манипулации са, че съм бил член на БСП. Член бях на „Българската левица“, и то преди години, а от две не съм активен. Защото за мен тази партийна система не работи.

Но сега сте член на Национално движение „Русофили“. 

Да. Това е неправителствена организация. Да, чувствам се русофил, обичам руския народ, но не представлявам руските олигарси. Това няма да се промени.

Говори се, че това движение може да прерасне в партия, а в същото време вие се обявявате против партиите. 

Ако това се случи, аз ви обещавам, че ще я напусна. Никакви руски интереси не защитавам, само искам нашият пазар да се отвори на Изток и да не се ограничава само със Запада.

Г-н Славчев, протестите ви принудиха правителството да подаде оставка. Това ли беше целта и какво постигате с нея? 

Правителството не трябваше да подава оставка, докато не се стигне до решение за цената на тока.

С кои партии бихте разговаряли, ако получите покана за дебат? 

Повечето инициативни комитети сме решили да не преговаряме с нито една партия на прехода. Не смятаме, че там има смисъл. Тези хора се провалиха и вече е ред на гражданите да начертаят картата на развитие на България. Няма партия с морал.

Искате т.нар. исландски модел. Само че това е неприложимо в България. 

Това е толкова демократичен модел, че тук още никой не може да го осъзнае. Той представлява истинската пряка демокрация, истинско участие на хората в управлението на държавата, а не спусканите карикатури.

Но при положение, че в последните дни инициативните комитети за протестите се изпокараха едни с други в повечето големи градове, как очаквате подобен модел като в Исландия да се приложи у нас?

Това се случва в България, защото се опитват да ни омаскарят отвсякъде. Очаквам да кажат за мен, че имам 2 жени например. Ние сме длъжни да пробваме, да направим така, че гражданите да поемат руля.

Кой се опитва да ви омаскари? 

И вие споделяте информация, че съм бил член на партия.

И сам казахте, че е така. Защо нито един от организаторите на протестите в последните дни не се оказа чист от някакво политическо минало? 

Активните граждани, които се борят срещу статуквото, са минали отнякъде и са се разочаровали. Пробвали са чрез старата система на партиите и са видели, че не се получава. Ето, и аз участвах в партия, но се разочаровах и затова излязох на улицата. Никой от нас не е девствен. Да, всеки е минал отнякъде. Ако не е бил активен до момента, освен ако не е на 18-19 г., как си представяте да успее да организира маса хора?

Г-н Славчев, със сигурност има и хора, които не са били партийни членове?

Има, но организаторите трябва да имат и опит. Сега ни е трудно да формулираме всичките си искания.

Щом не можете да ги формулирате, как очаквате да бъдат чути?

Дайте ни една седмица, за да се организираме и да стигнем до консенсус. За това молим.

Източник: vsekiden.com

email
Close

Get Widget