Ангел Славчев: Политиците трябва да спрат да си мерят егото и да започнат да мислят за българските граждани!

Ангел Славчев: Призовавам всички политици за повече държавност, за повече държавническо мислене!

„България без цензура“ да получи представителство в служебното правителство и веднага след изборите всички партии да седнат на кръгла маса по изработване на национална стратегия за развитието на България. Това поиска заместник – председателят на политическа партия „България без цензура“ Ангел Славчев на пресконференция на партията, дадена днес след проведената кръгла маса на тема „Eнергетика“. Той настоя временният кабинет да бъде сформиран от всички победители в евровота, за да се гарантират честни парламентарни избори. Славчев беше категоричен, че всички политически лидери трябват да постигнат консенсус за развитието на държавата по сектори и то веднага, след като бъде избран следващият парламент.

„Един от най-важните сектори, в който трябва да се вземат бързи, но добре обмислени решения, е енергетиката“, каза Славчев по-рано на организираната от „България без цензура“ кръгла маса със заглавие „Сега накъде след големия енергиен шлем“. „Енергетиката е в катастрофа! Спешно е нужно национално съгласие за дългосрочна концепция за развитие. Политическа партия „България без цензура” ще настоява в следващия парламент да се приеме закон за създаването на обществен надзорен съвет, където обществени организации да могат да налагат еднократно отлагащо вето върху решенията на ДКЕВР“ заяви Ангел Славчев.

По думите му, така ще се гарантира пълна прозрачност на взетите решения. “ „България без цензура” още миналата година заедно със своите експерти внесе в ДКЕВР, в Министерски съвет и в Министерството на икономиката проект за създаване на обществен надзорен съвет с право на отлагащо вето в ДКЕВР, което щеше да гарантира пълна прозрачност на вземането на решенията на ДКЕВР”, каза Славчев и допълни, че основната причина това да не се случи, се нарича Пламен Орешарски. Ангел Славчев отбеляза още, че в сектор енергетика се наблюдава тревожно изтичане на кадри в чужбина. Той беше категоричен, че ББЦ застава зад проектите „Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и АЕЦ „Козлодуй“, но иска прозрачност, съвместно обсъждане на проекта с Европа.

„Време е България да започне също да гледа своя интерес и да търгува със своята зависимост“, подчерта зам.-председателят на ББЦ и допълни, че страната ни никога няма да е енергийно независима, но може да „изтъргува“ добре своята зависимост. Според Славчев е необходим рестарт и нов начин на работа в енергетика – не само реформи, но и преразглеждане на системата в страната. „“България без цензура“ е категорично против добива на шистов газ по метода на фракинга“, категоричен беше Славчев и заяви, че според експерти залежите у нас са прекалено малко и добиването е икономически неизгодно, а технологията – опасна. „Ще призова всички политици за повече държавност, за повече държавническо мислене!“, каза в заключение Ангел Славчев. По думите му, политиците трябва да спрат да си мерят егото и да започнат да мислят за българските граждани. Според него българската енергетика е в колапс, но никой не иска да направи нищо, за да я оздрави.

email
Close

Get Widget