Ангел Славчев: Протестите от зимата на 2013 година бяха само началото

“Процесът ще бъде докаран докрай, но е нужна политическа воля“

Година след протестите от началото на миналата година, в държавата няма нищо направено по исканията, които бяха издигнати тогава като закони. Това коментира финансовият експерт Мика Зайкова пред БНТ. Според нея навсякъде по света има монополи, но има и закони, които ги ограничават, а у нас своеволията на тези фирми са взели катастрофални размери.Битката не е загубена, коментира Ангел Славчев от Граждански контрол, който беше едно от главните действащи лица тогава. В студиото на БНТ той си послужи с метафора като каза, че и Априлското въстание не е успяло, но е било началото. „Процесите започнаха през 2013 г. За да бъдат доведени докрай е нужна политическа воля. Такава за момента няма, но много скоро и това ще се промени. На 25 януари в Зала 1 на НДК ще се учреди новата ни партия, която ще докара нещата докрай“, каза той.

Славчев припомни, че едно от исканията на протестиращите миналата година е било да се направи обществен надзорен съвет към ДКЕВР, който да има право на еднократно вето върху решенията му. Това до момента на се е случило, но на много други места вече има подобни структури.

Мика Зайкова припомни, че един от преките резултати от миналогодишните протести са създадените обществени съвети в министерствата. Тя коментира още, че благодарение на това, че хората излязоха тогава е бил спрян безумният ръст на цените. „Щяхме да имаме 45% ръст на сметките ако не бяха тези протести. Сега те бяха намалени с 10 процента и хората казват, че не ги усещат – напротив, като се погледне реално и се отчете и факта, че беше предотвратено 45-процентното поскъпване, излиза, че сметките са паднали с 55 на сто“, допълни Зайкова.

Източник: plovdivlive.bg

email
Close

Get Widget