Ангел Славчев: Свършихме нашата работа на улицата, сега е време да дойдат експертите

Президентът си остава единствената институция, с която може да преговаряме.

..Ангел Славчев е сред най-нашумелите лица на протестите. 31-годишният бунтар работи като шеф на IT отдел в компютърна фирма. Женен, с две деца. Допреди 2 години беше лидер на младежката организация на партия „Българската левица“. Отскоро пък е начело на младежкото крило на „Русофили“. Славчев е в авангарда на почти всички протестни движения през последните години. Стана известен със съпротивата срещу шистовия газ, която оглави заедно със своите приятели. Член е и на сдружението „Солидарна България“. Интервю на в. „Стандарт“.

– Г-н Славчев, за поредна неделя националният протест блокира улиците и площадите в големите градове. Постигнахте ли целите си и какви са те оттук нататък?

– Протестът изпълни своята цел. Продължаваме да се борим. Искаме промени в Изборния кодекс. Вече сме изработили конкретни предложения за поправки в закона, които ще дадат възможност за равнопоставено участие на гражданите във вота. Ще внесем предложенията и в сряда ще окупираме пространството пред парламента, докато не ги приемат. Това са първите стъпки, които ще направим за цялостната промяна на системата.

– Според вас какво трябва да се промени в Изборния кодекс?

– Да се отменят подписките за участие – сега всяка партия трябва да представи 7000 подписа за участие в парламентарните избори, а независимите кандидати за депутати – по 5000. Трябва да се премахне и задължителният депозит за участие в размер на 10 000 лв. Искаме да се върне възможността за преференциално гласуваме. Настояваме също за въвеждане на смесена система – пропорционална и мажоритарна. Хората вече желаят да гласуват за личности. Партиите, които имат своите последователи, също да бъдат избирани. Но и гражданите, които не намират своето представителство в тези партии, трябва да имат шанс да се организират.

– От първоначалните ви искания за сметките на тока, ЕРП-тата, „Топлофикация“ какво изпълниха досега властите?

– Единственото постигнато е премахването на лихвите върху прогнозните сметки на „Топлофикация“, но това ще стане от следващия отоплителен сезон. Това е голяма победа, но само за общината. В общинските експертни групи вече имаме двама представители – юрист и финансист, които защитават нашите искания към „Топлофикация“.

– Напуснахте консултациите за създаване на Обществен съвет при президента Плевнелиев. Окончателно ли са затворени вратите на Президентството за вас?

– Не, президентът е единствената институция, с която може да се работи. Вратите не са затворени – просто отказахме да седим с определени хора на една маса.

– Тоест вие бихте участвали в нов Обществен съвет, в който да влязат представители на протеста не само от София, но и от другите градове?

– Точно така. София не е България и затова трябва да дойдат хора от цялата страна. В този Обществен съвет трябва да влязат финансисти, юристи, експерти в съответните области – образование, здравеопазване и т.н. България е на колене в момента и за да се изправим, трябва да дойдат хора, които наистина си разбират от работата. Ние нашата работа на улицата я свършихме – България вече се събуди. Оттук нататък от нас зависи тази енергия дали ще се насочи в градивна посока. Не трябва да позволяваме да ни разединят, защото те в момента се опитват да ни разделят на сини, червени и зелени. Да излезе едва ли не, че всеки си прави, каквото си иска. Ние координираме протестите и исканията, но живеем в самоорганизиращо се общество. Те не могат да проумеят, че хората сами се организират и няма централа, която да им спуска лозунги и декларации. Затова има толкова много разнопосочни искания и идеи. Лично мен този ентусиазъм ме радва.

– Чувствате ли се неудовлетворени – искахте да бъде съставено програмно правителство, но всички партии връщат мандатите и се готвят за разпускането на Народното събрание другата седмица.

– Няма да позволим да разпуснат парламента, докато не приемат желаните от нас промени в Изборния кодекс. Ако не го направят, ще си понесат последствията на следващите избори, в близките месеци и години.

– ДКЕВР намали цената на тока с 6-7 процента, това ще удовлетвори ли хората ?

– Намалението на цената на тока е толкова кърваво, че хората трябва да разберат какво се готви зад гърба им. Не се прекъснаха или преразгледаха неизгодните договори с компаниите, които произвеждат електричество. Планират да затворят ТЕЦ „Бобов дол“, „Марица-изток“ 2 или ще съкратят техните квоти, което ще остави на улицата хиляди работници. Продължават да обслужват частни интереси, но не и тези на държавата.

– След като проблемите остават, вашият натиск ще продължи ли и при следващото Народно събрание?

– Проблемите не са решени. Хубаво е, че направихме една еволюционна революция, която изкара хората на улиците, събра ги и започва да ги обединява. Въпреки опитите за разделение ние приветстваме всички останали протестиращи групи – ние сме готови да обсъждаме всякакви идеи. Категорично обаче отказваме да правим тези обсъждания в петзвездни хотели, те трябва да стават пред очите на хората.

– Разширява ли се кръгът на исканията на протестиращите? 

– Кръгът на исканията започва да се разширява все повече и повече, защото идват недоволни групи от хора с различни идеи и предложения как да се реализират. Депутатите узакониха привилегиите на банките. Те могат да си променят лихвите, когато си пожелаят, и да притискат клиентите си. Затова казваме: „Не на банковото робство!“ Това е една от целите, които преследваме.

Продължаваме делото – тепърва ще има национални срещи, нови искания и протести.

– Защо нито едно от вашите искания с малки изключения досега не е било кауза на някоя от парламентарните партии? Те ви бойкотират и за Изборния кодекс.

– Нека партийните им лидери да ви отговорят на този въпрос.

– Искате промяна на Изборния кодекс, но готови ли сте да участвате на извънредните избори, които вероятно президентът ще насрочи за 12 май?

– Ако има възможност гражданите да се явяват като независими кандидати, подкрепени от Инициативни комитети, аз съм „за“. Нека личностите по места, които представляват интересите на гражданите, а не са поредните парашутисти на някоя партийна централа, да бъдат издигнати и да влязат в управлението. Тук в сила влиза идеята ни за отзоваване на депутатите. Ако народните представители не си вършат работата, да има възможност да бъдат изтеглени от парламента с подписки и гласуване. Това ще бъде една контролна функция на гражданите. Не само да го изберат и после да си кажат: „Ето и на тоя 4 години ще му слушаме глупостите“. Добре е да имат право и да прекратят мандата, когато не работи за народа, а само за себе си.

– Как приемате личните атаки в последните дни. Според тях сте ляв екстремист и човек на Русия?

– Бях готов, дори очаквах още по-долнопробни атаки. Те не ме притесняват, защото знам, че съм на прав път. Това са техните първи инструменти, срещу които се изправяме. Започват да ни компрометират, да ни изкарват какви ли не. Вече имаме заплахи и за убийства. Опитват се по места да отстранят истинските координатори и да ги подменят с фалшиви. Но щом сме се хванали на хорото, ще го играем докрай, пък да става каквото ще.

Източник: kurier.bg

email
Close

Get Widget