Ангел Славчев: Стига сме слугували на Русия и Америка! Време е да се служи на България!

„Стига сме слугували на Русия и Америка! Време е да се служи на България“ заяви заместник председателят на политическа партия „България без цензура“ Ангел Славчев в предаването „Граждански контрол“ по NEWS7 във връзка с надигащата се заплаха от добив на шистов газ.  „Да се защитават интересите на България и нейните граждани е работа на политиците, но ако те не си я свършат трябва да знаят, че гражданското общество няма да търпи.“ каза Славчев по повод подписването на договори от действащата власт, обслужващи само частни интереси. Той беше категоричен, че борбата срещу проучването и добива на шистов газ на територията на България ще продължи.

Зам. – председателят на ББЦ обясни, че на сцената има и друга компания освен американската „Шеврон“, която желае да добива шистов газ у нас. „Руската компания „Русгеоком“ има сонда в село Рогозина – Добричко и ясно е показала намерението си да добива този вид газ в  района. Преди две години правителството на Бойко Борисов с лекота даде разрешение на американската фирма „Шеврон“ да прави проучвания за добив на шистов газ и настана огромна вълна на гражданско недоволство, на която аз, за моя радост, бях на чело! Към днешна дата съм готов и на повече, за да не слагат руски и американски компании ръка върху българската земя.“ каза още Ангел Славчев.

Той обясни подробно какво представлява шистовия газ и колко пагубен би могъл да бъде ефектът върху нашата земя добива му. „Фракинк технологията, чрез която се добива този вид газ, е с доказано негативно влияние върху околната среда. В този вид технология се използват опасни химикали, които допринасят за сериозни екологични проблеми“ допълни още  Ангел Славчев. „България има нужда от регулация и нови законови мерки, които липсват към момента. На мнение съм, че спешно трябва да бъде свикана и национална кръгла маса, на която обстойно да бъде обсъден сектор Енергетика и да се обединим зад една обща енергийна стратегия, обслужваща интересите на България.“ заяви Славчев. Той подчерта, че няма как да бъдем енергийно независима държава, но по-умело бихме могли да търгуваме със своята зависимост, което ще ни донесе и сериозни икономически ползи.

email
Close

Get Widget