Ангел Славчев: Частните съдебни изпълнители и колекторските фирми са най-големите кръвопийци, да отпадне член 417 от ГПК

Да отпадне таксата за предсрочно погасяване на кредити след  първите 12 месеца от изтеглянето му, да се приеме Закон за финансов омбудсман, да има регулаторен орган извън БНБ, както Закон за фалитите на физически лица, са част от исканията, изразени на кръгла маса в Килийното училище от движение “Граждански контрол-Кюстендил”. Председател на структурата е Георги Арсов. Така движението се присъединява към Националната подписка за слагане край на порочните практики на банките в България. “Десетките хиляди са ощетените от банките в България, има и такива, които са стигнали до самоубийство, затова че финансовите институции едностранно  само с тяхното волеизявление променят условията по кредитите.Стига се и до фатален край”, каза Георги Арсов. Законодателните промени са важни и ще доведат до равнопоставеност на клиентите към банките.

Ангел Славчев от “Граждански контрол София” поясни, че Закон за фалитите има действащ в 25 държави. По този начин се гарантира лоялност на гражданите към банките. В България се стига до там, че се запорират социалните помощи, майчинство, а също средствата на инвалидите, въпреки съществуващо ТЕЛК решение, което според “Граждански контрол” е абсолютно незаконно. “Настояваме за промяна в няколко члена на Гражданско процесуалния кодекс и особено 417, който трябва да отпадне. Той е в услуга и дава прекалено много права  на частните съдебните изпълнители и колекторските фирми, които се превърнаха в най-големите кръвопийци в държавата”, добави Славчев.

Представителят на Движението разказа, че входирането на подписката станало трудно и бавно заради неработеща канцелария на Народното събрание. В момента са събрани  над 10 000 подписа в страната. “Хората се притесняват, че трябва да оставят ЕГН и точният си адрес. Искам да ви уверя, че няма място за страх. Просто такива са изискванията. Заради това сме изготвили и декларация на всички, които събират подписи, че няма да злоупотребят с данните”, гарантира Славчев.

Движение “Граждански контрол” е създадено през февруари след протестите в София. Има и представителност с малки локални структури в различните градове.

Източник: knnews.bg

email
Close

Get Widget