Ангел Славчев: Ще се борим за граждански контрол

Г-н Славчев, партиите се оплакват, че няма с кого да общуват от вашите среди. Има ли криза на лидерство сред протестиращите?

Факт е, че ние нямаме желание да комуникираме с партиите на прехода, защото смятаме, че те са виновни за положението на България. Категорично няма да участваме с тях на избори – било чрез граждански квоти или чрез организации. Основното, което ще правим, е да упражняваме граждански контрол. Не бих казал, че сред нас има криза на лидерство. В момента става нещо съвсем естествено. На хората им омръзна да има месии, които да им оправят проблемите. Гражданите или народът, образно казано, трябва да се интересуват от политическите процеси и да участват пряко в тях – да издигат по места свои народни представители, а не партиите да им налагат за кого да гласуват. Хората трябва да имат наистина свои представители в парламента. Трябва да се научим да упражняваме ефективен и постоянен граждански контрол.

Поставяте ли под съмнение сегашното гражданско общество в лицето на организации, фондации, сдружения?

Не. Има много фалшиви фондации, но има и много истински граждански организации, с които ние работим. Системата у нас е такава, че ако искаш да участваш в политиката или да влияеш в даден сектор, трябва да формираш политическа партия или организация, в зависимост от целта. Доста формации и инициативи от гражданския сектор ни помагат – било в законодателството, било в екологията. Ние работим с тях и те ни подкрепят.

Как оценявате работата на Обществения съвет, който президентът свика. И там не мина без скандали?

За съжаление, президентът сбърка с този формат. Подборът беше неприятен и хората въстанаха. Нашата реакция не беше изненада, защото всеки нормален човек с нормални принципи би си тръгнал при този състав, който видяхме. Ние отидохме там, за да покажем уважение към президента и да му връчим исканията си. Истината обаче е, че ние не искаме подмяна, а промяна.

Поддържате ли контакти с институциите?

Имаме частичен диалог с президентството, но не бихме участвали в Обществения съвет. По-скоро бихме посочили експерти, които да помогнат за съставянето на служебния кабинет, ако ни искат мнението. Правим го, защото искаме България да тръгне в правилна посока.
Общуваме и с обмудсмана. Сезирахме го за нашите искания и днес получихме отговор от него. В писмото до нас се казва, че предложенията, които правим са разумни и изпълними. Т. е не сме анархисти и лумпени, каквито етикети ни лепят. Чест му прави на омбудсмана, че ни отговори.

Как се отнасяте към кандидатурата на Димитър Иванов за служебен премиер?

Той не е наша кандидатура. Димитър Иванов беше кандидатура на една новосформирала се се група, която гравитира около партията столетница и около нечисти интереси, което може да се провери в интернет.
А вие имате ли кандидатура за служебен премиер и смятате ли, че изборите ще бъдат честни?
Много е сложно е да имаме кандидатура за служебен премиер. А относно честните избори – аз се съмнявам, че това ще се случи. Нямаше промяна в Изборния кодекс, но ние ще се борим за граждански контрол на тези избори.

Източник: klassa.bg

email
Close

Get Widget