Бареков влезе в парламента заради Плевнелиев

„България без цензура“ поиска две комисии за президента, ГЕРБ отказа

„България без цензура“ влезе в парламента заради Росен Плевнелиев. В Народното събрание лидерът на партията Николай Бареков, заместниците му Росен Петров и Ангел Славчев, както и двамата депутати Румен Йончев и Светлин Танчев, подкрепящи формацията, поискаха две анкетни комисии да проверят как е избран Плевнелиев за президент и какви са връзките му в бизнеса.

Парламентът да назначи временна комисия от депутати, която да установи дали е имало фалшификации на изборния процес с надпечатани бюлетини по време на президентския вот през 2011 година, настоя Бареков, като нарече тогавашния вот „Костинброд-1“. „Имаме съмнението и то мисля, че е доста обосновано, че номерът с надпечатаните бюлетини е бил използван и тогава“, каза той. Обясни, че на местния вот са се получили много интересни резултати. „Разликата, с която Росен Плевнелиев спечели изборите пред своя опонент Ивайло Калфин, е доста съмнителна, ако ситуацията от 2013 г. е била направена за първи път през 2011 г. Знаете, че близо 400 000 бюлетини бяха надпечатани в печатницата в Костинброд“, коментира Николай Бареков.

Той предложи и стартирането на официални преговори между независимите депутати, които обявиха принадлежност към неговата партия и депутатите от ГЕРБ за създаването на втора анкетна комисия. Тя трябва да провери нерегламентираните бизнес контакти на Росен Плевнелиев и поведението му на данъкоплатец с отделни корпоративни групи в качеството му на президент и регионален министър.

По-рано днес Бареков изпрати писмо с оферта за преговори за комисиите до ръководството на ГЕРБ – председателя Бойко Борисов, заместника му Цветан Цветанов и зам.-шефката на групата на ГЕРБ в парламента Цецка Цачева. „В него най-голямата извънпарламентарна партия се обръща към най-голямата парламентарна партия с цел да започнем преговори по стартирането на подписка за създаването на две анкетни комисии“, каза в парламента Николай Бареков. Той припомни, че е  внесъл сигнали до прокуратурата за дейността на Плевнелиев като бизнесмен, министър и президент.

„Искам това да бъде първата наша съвместна работа. Чрез медиите г-н Борисов каза: „Сега трябва да видим накъде ще подаде ръка Бареков. Бареков подава ръка първо на ГЕРБ. Не че ДПС, БСП и Атака не са желани в нашата подписка. Ако двете партии и независими депутати не стартираме тази инициатива, тези комисии ще бъдат определени като „комисии на управляващите“ и ще загубят легитимност“, каза още лидерът на „България без цензура“.

ГЕРБ обаче не пое подадената ръка и реши да пази Плевнелиев. След отхвърлянето на президентското вето върху Изборния кодекс, народният представител Красимир Велчев заяви от името на парламентарната група на ГЕРБ, че няма да приемат предложението на „България без цензура“ за създаване на двете временни комисии.

Източник: barekov.com

email
Close

Get Widget