ББЦ внесе мораториум върху делата на частните съдебни изпълнители

Седем Души са посегнали на живота си за един месец заради дългове към банки

„България без цензура“ внесе в парламента проекторешение за налагане на мораториум и спиране на принудителното изпълнение от Частните съдебни изпълнители (ЧСИ). Документът беше входиран от независимите депутати Румен Йончев и Светлин Танчев, както от юриста Десислава Балабанова и зам.-председателите на формацията Рада Коджабашева и Ангел Славчев.

Мораториумът има за цел да се спрат всички дела на ЧСИ до промяна в законодателството, която да даде сигурност на гражданите. В момента има заведени над 1 милион дела за над 17 милиарда лева, 280 хиляди са приключени, предстои да бъдат взети 12,6 милиарда от банките, които са кръвопийците на народа, заяви Ангел Славчев. Само за месец 7 души са посегнали на живота си заради запори, добави още той, което е достатъчен сигнал за това, че има сериозен проблем.

Славчев съобщи, че ще инициират създаването на комисия следващата седмица, която да изслуша всички страни по темата. Има сериозни възражения в обществото в тази връзка. Хората в момента имат много малко възможности да се защитят при принудително изпълнинение.

Мораториумът има за цел да спре производствата на ЧСИ. Принудителните им вземания се уреждат от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), но начинът, по който са направени текстовете не дава възможност на хората да се защитят, поясни юристът Десислава Балабанова. Причината според нея е, че в ГПК за това са заложени малки срокове, които на практика лишават хората от възможността да обжалват. „Освен това гражданите са поставени и в една неравнопоставеност, законът е направен така, че се разчита на изненадата на длъжника, а така и се стига до момента, в който осъденият научава постфактум, след това сроковете за обжалване са оставени изключително кратки и се изпускат. Така всеки остава лишен от възможността да се отбранява“, поясни Балабанова.

Налагайки мораториум, Народното събрание ще се раздели още веднъж на граждани и мафиоти, коментира зам.-председателят на ББЦ Ангел Славчев, като очерта разделителната линия с подкрепата на техния мораториум. Според него банките злоупотребяват с това, че запорират сметки на пенсионери и хора на социални помощи, а нямат право да го правят.

В момента член 417 от ГПК когато става дума за вземания, поставя частни субекти, каквито са банките, под общ знаменател с държавните институции като данъчни и общини, а това не трябва да е така, коментира на свой ред другият зам.-председател Рада Коджабашева. Тя обяви, че има сигнали от жени, на които са им запорирани майчинските от банки заради дългове. Това е порочна практика, която трябва да бъде прекратена, банките нямат право на това, а въпреки всичко това се е наложило като нормална практика, добави още тя.

Първата мярка е този мораториум. Законът има подкрепата и на колеги от други парламентарни групи, разкри депутатът Румен Йончев и добави, че е получил одобрение от Страхил Ангелов от БСП. Пед журналистите Ангел Славчев поясни още, че зад този мораториум стои и ВМРО, и Граждански контрол, и асоциацията на хората, ужилени от банките.

email
Close

Get Widget