„България без цензура“ и КНСБ в един глас за предсрочни избори

Всеки втори работник у нас иска промяна и я чака след евровота

Алтернативата на политическото статукво ПП „България без цензура“ и КНСБ заговориха в един глас за предсрочни парламентарни избори. Това е единственият начин за промяна в страната, категоричен е лидерът на партията Николай Бареков. Предсрочните избори стават все по-желани и видими, подкрепи го и президентът на профсъюза Пламен Димитров. Той цитира данни от изследване на КНСБ, които показват, че всеки втори работещ българин иска промяна и я очаква след евровота като смяна на статуквото в Народното събрание и властта. Съгласието за нуждата от ново начало стана ясно на среща между ръководството и експертите на ББЦ и на конфедерацията.

Според Димитров кампанията за евровота ще бъде фокусирана върху национални проблеми и идеи за тяхното решение, защото търпимостта на хората е достигнала своя предел. Ситуацията се влошавала и в някои отношения нещата вече са толкова драматични, че не е нужно някой да взривява гражданския мир, той сам ще се взриви. Недоволството вече излизало от София към по-малките населени места. Очакванията на синдиката са за промяна в политиките както на европейско ниво, така и на национално. Той вече е изготвил Манифест за повече справедливост, солидарност и социални измерения наикономическия растеж. Идеята е този документ да е лакмусът, с който ще бъде измерена съвместимостта на всяка една партия с вижданията на синдиката. „Не сме се венчали за никого. Това правителство изпълни някои от нашите идеи, но политиката не се е променила като цяло. Нужна е нова политика“, отсече Димитров.

„България без цензура“ е първата партия от седемте поканени от КНСБ, която се подложи на този лакмус и седна на масата за разговори. „Ние сме най-подготвени, идваме с вече готови идеи, за реализирането на които обаче ни трябва мъдростта на експертите на конфедерацията“, обясни Бареков. От синдиката обявиха, че ще изпратят свои консултанти за социално-икономическата програма на партията. ББЦ и синдиката са единни срещу плоския данък и за нова политика, срещу неолибералните парадигми и мантри, които не водят до устойчиви резултати и се провалиха през последните 4 години. „Подкрепяме идеите на ББЦ за увеличението на доходите, които нямат алтернатива, каза лидерът на КНСБ, който бе категоричен, че „България без цензура“ ще е една от партиите, която ще има евродепутат. „Намирам голяма връзка между заложеното в нашата програма и предлаганите от вас основни тези в Манифеста. И вие, и ние изхождаме от макроикономиката“, коментира зам. председателят на ББЦ Рада Коджабашева.

„Ако получим достатъчно доверие на евровота, ще поискаме предсрочни парламентарни избори. Преди това обаче ще инициираме спешен и сериозен дебат със синдикатите и бизнеса, за да чуем тяхното мнение. Ние не виждаме как това правителство ще съумее да изкара още една зима. Нужни са реформи, но за тях трябва ясно мнозинство в Народното събрание, а сега това липсва“, коментира Бареков. Той допълни, че партията му иска също така новият европарламент да има социална физиономия и ще работи за „капитализъм с човешко лице“. „България без ценура“ ще обяви своята евролиста в последния възможен момент. „Ще изчакаме да видим кандидатите на другите партии. До момента няма изненади в тях, виждаме само стари муцуни“, коментира Бареков.

Бареков и Димитров коментираха и скандала между bTV и журналиста Димитър Цонев. Според лидера на ББЦ, истинската причина за изгонването на Димитър Цонев от телевизията, е че той си  е позволи да каже, че „подкрепя влизането на журналиста Бареков в политиката“. Бареков окачестви случващото се като опит за налагане на цензура.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров също защити Димитър Цонев, като отбеляза, че за една демокрация не е добър атестат преди избори да се сменят журналисти.

Лидерът на „България без цензура“ отрече Цонев да се присъединява към ББЦ. Бареков подчерта, че не може да няма политическа журналистика и да се сваля предаване, в което всеки ден гостуват представители на различни партии, още повече, че идват избори и кампания. „Нека сега Цонев бъде защитен и от Реформаторския блок и нека те подкрепят протеста ни“, каза Бареков.

Източник: barekov.com

email
Close

Get Widget