ВМРО и „България без цензура“ с общи идеи за победа на изборите

ВМРО и „България без цензура“ започнаха официалните преговори за създаване на коалиция, с която двете партии да се явят заедно на предстоящите избори за Европейски парламент. Ръководствата на двете партии се събраха днес на първата си официална среща.

По време на срещата ВМРО връчиха на „България без цензура“ своята идейна платформа за водене на преговори и евентуално политическо споразумение, а в замяна получиха платформата на „България без цензура“.

Разговорите ще продължат и през седмицата, като следващата среща на ръководствата на двете партии ще бъде в четвъртък. В неделя, 16 февруари, двете партии ще проведат отново национален митинг-протест срещу „монополите на статуквото“, този път в София.

Най-късно до началото на март преговорите трябва да приключат.

„Идеята ни е да направим нещо публично и прозрачно и разговорите да се водят пред лицето на цялото общество“, заяви председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов след срещата и подчерта, че бъдещата коалиция трябва да има патриотичен облик. Според заместник-председателя на „България без цензура“ Ангел Славчев някои от темите, които двете политически ръководства ще обсъждат, са създаването на обща национална доктрина за развитието на държавата в следващата 20 години, приемането на закон за защита на българския език и култура и начините за борба с монополите.

Лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков коментира, че коалицията ще се бори за победа на изборите. „Нашата цел е победата, имаме много допирни точки“, подчерта той и добави: „Основните ни противници, противниците на българския народ, са БСП, ДПС и ГЕРБ и партията на Касим Дал“. Той очаква депутатът от Коалиция за България Румен Йончев и лидер на Земеделския народен съюз да напусне парламентарната група на Коалиция за България.

Бареков съобщи, че ще предложи телевизионният водещ Росен Петров за заместник-председател на „България без цензура“. Какво лошо има Росен Петров да бъде следващият вътрешен министър, попита Бареков.

Самият Росен Петров заяви: „Взех своето решение за членство в „България без цензура“ в събота следобед, когато ми се обадиха редица отговорни фактори и ми казаха, че ако не опровергая слуховете, че членувам в „България без цензура“, интервюто с него (Николай Бареков – бел. ред.) в моето предаване ще бъде водено от друг човек. Аз казах, че ще ги опровергая и ги опровергах, днес подадох молба за членство в партията, не знам как ще се развие ситуацията с bTV“.

Той напомни, че преди няколко години Слави Трифонов издигна Меглена Кунева за президент. Може би в bTV едни хора имат право да имат политическо мнение и воля, а други нямат, но това е проблем на ръководството на телевизията, а не мой, коментира Росен Петров.

Самият Росен Петров коментира, че вотът на недоверие на ГЕРБ срещу кабинета „Орешарски“ е много странен.

„Проблемът с бежанците беше проспан именно по време на управлението на ГЕРБ и именно тогава се задълбочи проблемът със сигурността. По време на управлението на Цветанов секретната агентура на МВР е намалява с 30%, МВР слуша, защото няма хора на терен, защото така е по-лесно. Аз когато бях оперативен работник имах двама приятели, които сътрудничиха на МВР, които ми казваха и кой е откраднал две чушки от някои балкон. МВР подслушва, защото няма агенти“, заяви Росен Петров. Според него е честно и морално Цветанов да напусне политиката, за да бъде обективен.

© снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Източник: dariknews.bg

email
Close

Get Widget