Внасят в парламента 50 хил. подписа срещу шистовия газ

В петък Гражданско сдружение ще внесе в парламента подписка от над 50 хил. човека за законова забрана на фракинга за шистов газ и нагнетяване на СО2.

Това съобщи пред журналисти Ангел Славчев от „Гражданска инициатива за забрана на добива на шистов газ“. Преди това в градинката до парламента ще има мирна демонстрация.

Прирозащитниците отново притоплиха скандала със спонсорството на „Шеврон“ за 3 март върху графичното оформление на поканата с логото на компанията.

По този повод преди дни посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова коментира, че американската компания „Шеврон“ не само през тази, но и през миналата година е била сред спонсорите на приема на българското посолство по повод 3 март.

„Няма драма, няма сюжет, няма скандал“, каза Поптодорова.

Българският дипломат коментира още, че подобна практика да се приемат спонсорства от частния бизнес съществува в цял свят, тя е знак за интереса на компаниите към България и има ефект върху американската публика.

Върху „Шеврон“ тежат съмнения за лобистка намеса у нас. Компанията искаше да прави проучвания за шистов газ в страната, но след протести на сдружения на природозащитници Народното събрание ги забрани.

От Гражданското сдружение настояха още да се знаят всички химикали, които се използват при различни сондажи.

Загуба на видове и замърсяване на водата и въздуха са сред рисковете при експлоатацията на шистов газ.

Те са включени в документи, които разпространи сред европейски политици еврокомисарят по околната среда Янез Поточник, предаде „Ройтерс“ късно снощи.

Според проучванията съществуват потенциални рискове, свързани с подземните води, използваните химикали, практиките за управление на отпадъците, както и влиянието върху почвата, биоразнообразието и качеството на въздуха. Това обобщи Поточник в писмо, което разпространи в комисията по околна среда към Европейския парламент.

Еврокомисарят уточни, че анализът е основан на достъпна информация, която не изключва бъдещи рискове и влияния, които Еврокомисията ще продължи да наблюдава.

Източник: bnews.bg

email
Close

Get Widget