А. Славчев запали низа с тютюн пред земеделското министерство и призова: Държавата да се намеси спешно и да назначи държавни оценители

В подкрепа на протестиращите тютюнопроизводители

Низа мухлясал тютюн в подкрепа на протестиращите тютюнопроизводители от Гоцеделчевско обгори пред Министерство на земеделието и храните председателят на Сдружение „Граждански контрол“ Ангел Славчев. Тютюнът пламна малко след 08:00 часа в знак на солидарност с исканията на земеделците за спешни мерки в Закона на тютюна и тютюневите изделия. Миналия петък близо 2000 души от района на Гоце Делчев блокираха международния път за Драма, протестирайки срещу забавения старт на изкупната кампания и ниската изкупна цена на продукцията им. Именно тогава земеделците връчиха низата тютюн на Ангел Славчев, упълномощявайки го да я опожари от тяхно име пред очите на ръководството и чиновниците от МЗХ. Протестният акт бе подкрепен и от десетки активисти на Гражданско сдружение СИЛА.

„Следващият път тютюнопроизводителите ще бъдат пред Министерството на земеделието и храните и няма да се чуе нито един вувузел, а само тропот на мотики и лопати. Управляващите трябва да си направят сметката какво ще направят. Трябва да има държава, която да може да защитава не само тютюнопроизводители, но и зеленчукопроизводителите, животновъдите и всички останали, в момента държавата липсва тотално”, заяви Ангел Славчев. Според него държавата трябва да се намеси и да има държавни оценители, а не както е в момента частните фирми, изкупуващи тютюна, да плащат на частни оценители.

Символичният протест пред МЗХ бе уважен от директор дирекция „Растениевъдство“ Георги Ралков, по думите на който разминавания между исканията на тютюнопроизводителите и позицията на ведомството по този въпрос няма, напротив – те дори ги подкрепят. Ралков и съветникът на земеделския министър Еньо Зяпков обясниха ниските изкупни цени на тютюна с произведеното голямо количество продукция, което подбива цената.

Ангел Славчев настоя министерството да вземе спешни мерки сега и веднага за производителите на тютюн, тъй като по неговите думи, тези хора са докарани до крайна безнадежност и нямат възможности дори за прехрана. Ножът е oпрял до кокала, коментира Славчев.

П. Петрова

Източник: struma.com

email
Close

Get Widget