ГЕРБ обещали забрана за шистовия газ

Около 1500 души се събраха пред парламента в София на общонационалния протест срещу добива нашистов газ в страната.

В понеделник в парламента ще има икономическа комисия, която ще гледа доклад на темата за шистов газ.

Това обяви на протеста в София Ангел Славчев от „Гражданска инициатива за забрана на добива нашистов газ„, предаде БГНЕС.

В сряда, по обещания на г-жа Цецка Цачева, втора точка ще бъде гласуване на Закон за забрана на добива и проучването на шистов газ, добави Славчев.

Той каза, че в петък от инициативата са имали среща с хора от ГЕРБ, между които и председателят на парламента Цецка Цачева.

Тогава представителите на властта са заявили, че имат политическо решение – ще подкрепят забраната за шистов газ.

Възгласи на щастие посрещнаха тази новина на най-големия до момента протест срещу шистовия газ.

Въпреки това бяха изказани и съмнения: „Какво правим, ако пак ни излъжат?“. Отговорът беше, че протести ще има докато обещаното не стане реалност и не се въведе пълна забрана.

Докато се наложи пълна забрана, ще мине време и ще се вкара проектозакон, каза природозащитникът Борислав Сандов.

Той обяви, че обещанието, което са получили е, че гражданската инициатива ще влезе в комисията и нейните искания ще бъдат вписани в закона.

„Ние заслужихме, защото преди 6 месеца пред министерството на Трайчо Трайков бяхме 20-50-100 души, вижте колко сме сега. Нашият глас има значение, затова за чиста България – не на шистовия газ“, призова Сандов.

Около 1500 души се събраха в София на протест пред парламента. Те скандираха: „Трайчо и Нона ще влезете в затвора“.

Към тях се присъединиха и млади театрали, които носеха хляб, привързан в бинт. Казаха, че това е български хляб от Добруджа, но за да се направи, трябва здрава земя и чиста вода. А за да покажат, че те милеят за страната си, изиграха и право хоро пред Народното събрание.

Мотото на самия протест беше „Българин остани и земята си защити“. Протестът е общонационален и се провежда в 12 български града.

Групата в социалната мрежа Фейсбук „Ние сме против българския Чернобил – добива на шистов газ“ вече наброява 51 140 участници.

Според съобщението за събитието в социалната мрежа, инициативата ще бъде подкрепена и от българите, живеещи в чужбина: АмстердамКопенхагенЛондонПарижРимНю ЙоркЧикагоАтина, Барселона.

Снимка: Sofia Photo Agency

Източник: novinite.bg

email
Close

Get Widget