Граждани срещу добива на шистов газ ще блокират пътища

Камиони с радиоактивни материали са навлезли на територията на страната, за да започнат проучване за шистов газ в Североизточна България

Пореден протест срещу добива на шистов газ се проведе днес в столицата. Със скандирания: „Оставка“; „Трайчо, Нона, оти

Пореден протест срещу добива на шистов газ се проведе днес в столицата. Със скандирания: „Оставка“; „Трайчо, Нона, отивате в затвора“ и плакати с надпис „Не ни ГАЗете водата“, „Шистов газ, изборът е него или нас“, „Парламентаристи, забранете фракинга на шисти”, протестиращите изразиха недоволството си към правителството и намеренията му за добив на шистов газ у нас.

„Правителството подписа договор с Chevron на инат“, заяви Ангел Славчев от Гражданска инициатива против шистовия газ. Той допълни, че миналата седмица енергийният министър Трайчо Трайков и екоминистърът Нона Караджова са заявили, че подписват до дни с американската компания и явно това вече е факт.

Освен това на интернет страницата на дружеството е публикувано съобщение, че договорът е подписан, коментира още Славчев.

Екологът каза, че в момента в Североизточна България, където ще се прави проучването, неизвестни фирми опъват различни кабели по нивите и това се случва в частни имоти.

Анонимен източник на инициаторите на протеста се е обадил да информира, че камиони с радиоактивни материали и химикали, предназначени за сондирането при проучванията за шистов газ, са навлезли на територията на страната. Тези камиони са чакали повече от 3 седмици на българо-румънската граница да получат разрешение за кордон, тъй като са със специален режим на движение, заради токсичните и опасни материали, които превозват.

„След като са навлезли на територията на България и ги съпровожда конвой на Гранична полиция означава, че са получили разрешение от Агенцията за ядрено регулиране“, уточни Стоян Димитров от Гражданска инициатива срещу шистовия газ.

Очаква се камионите да се отправят към село Рогозина, Добруджанско, където се намира площадката, предвидена за добив на газа.

Протестиращите са категорични, че няма да се спрат пред нищо. Всички техни поддръжници в Североизточна България са в готовност да изкарат тежка селскостопанска техника, с която да препречат пътя на радиоактивните камиони, посочи Ангел Славчев.

Ако хората не издържат, другото действие, което ще предприемат протестиращите, е да изрият пътищата, за да не могат камионите да минат. А ако и това не помогне – ще устроят палатков лагер на площадката, където Chevron ще сондира и проучва.

„Ако искат да пращат жандармерията, да дойдат да ни бият, за да ни разгонят“ каза Стоян Димитров.

„Готови сме на всичко, за да защитим земята си“ заяви и Ангел Славчев.

Привържениците на каузата „Не на шистовия газ“ са над 50-60 хиляди души в цялата страна. От днес те започват подписка и ще търсят мнението на всяка партия, регистрирала се на последните избори, обясни Славчев. На партиите ще бъде поставен ултиматум в 14-дневен срок да дадат отговор, в противен случай ще се счита, че те подкрепят този договор.

Протестиращите настояват незабавно да се прекратят договореностите между държавата и Chevron и очакват правителството да подаде оставка, ако не цялото, то поне двамата отговорни министри – Трайчо Трайков и Нона Караджова.

Междувременно Трайков отрече Chevron да са започнали сондажи за шистов газ. „Няма никакви сондажни работи, няма и подписан договор“, коментира той, цитиран от БТА. По думите на министъра едва след положителната екологична оценка ще може да се пристъпи към проучвания за добив на газ.

Според Трайков министърът на околната среда и водите Нона Караджова е отправила запитване към Европейската комисия, дали освен предвидените по нашето законодателство процедури следва да се извършат и допълнителни екологични оценки.

Източник: inews.bg

email
Close

Get Widget