Граждани ще протестират срещу данък „паркинг” в центъра на София

Да бъдат отстранени членовете на Постоянната комисия по транспорта към Столичния общински съвет. За това се обявиха от Гражданска инициатива „Стожер” в интервю за Дарик. Утре те организират протест срещу данък паркинг” в центъра на София, в 17 часа на кръстовището пред Попа. По думите на координатора на гражданската инициатива Ангел Славчев облагането на живущите в центъра с допълнителен данък „паркинг” е необосновано.

По думите на Ангел Славчев новият данък, който влиза в сила от 1 септември, е дискриминация по имуществен признак, за което от гражданската инициатива вече са подали и жалба до Комисията за защита от дискриминация, като призова за адекватен диалог, за да се избегне ситуацията от Орлов мост: „Диалог с гражданите, живеещи в този район, нямаше. На тях просто им беше наложена една такса. Не става въпрос да се махне Синята зона или да не плаща изобщо Синя зона или да има такова райониране. Става въпрос конкретно за живущите в районите, които са принудени да плащат този данък”.

Относно готвения протест председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков коментира, че исканията на недоволните столичани са необосновани и няма европейска столица, в която таксите за паркиране в центъра да не са високи: „Първо, не става въпрос за услуга, за да се иска финансова аргументация за това защо се иска съответната цена за право на паркиране. Става въпрос за инструмент за регулиране на трафика. Същият инструмент, който използва общината, когато взима такса за камиони, когато влизат в централна градска част. Няма да откриете голям европейски град, който да няма механизъм за регулиране на трафика и на паркирането”.

До 10 часа тази сутрин са постъпили 1846 заявления за винетни стикери за преференциално паркиране в центъра на София. 1200 от тях са одобрени, като 10% са от наематели, а 60% от преки роднини на собственици на имот.

Източник: dariknews.bg

email
Close

Get Widget