Една година по-късно – отново митинг срещу монополите в Пловдив

Проблемите се оказаха много по-сериозни и дълбоки

Стотици граждани и се събраха пред сградата на EVN в Пловдив на организирания от „България без цензура“ и ВМРО митинг. Така те отбелязаха една година от бунтовете срещу монополите и изразиха недовоството си от поисканото от дружество увеличение цената на тока между 7 и 9% от 1-ви юли.

Проблемите се оказаха много по-сериозни и дълбоки, отколкото си мислехме, каза пред протестиращите лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков. Една година след Бойко Борисов и неговото управление, няма никаква промяна – сменихме една партия с друга, виждам с какво настървение БСП и ДПС бранят Борисов, защото най-добрата опозиция е удобната, добави още той.

Виждам по медиите постоянно се обяснява, че ние сме най-опасните, най-вредните, а междувременно нашето доверие расте, каза Бареков. Според него българският народ заслужава промяна и ще я получи. „Това, което ние казваме – спрете да крадете, работете за хората. Не може да се гледа на държавата като на една софра и да оставиш хората гладни и да не могат да си платят сметките. Гледам ужасът в очите на гражданите и знам, че те не искат да гласуват за тези, защото те не са партии, а фирми“, заключи лидерът на „България без цензура“.

Партията предлага елементарни мерки, които според Бареков, никой не иска да чуе – „Защо да няма операция „Чисти ръце“, кой се страхува от нея?“, попита риторично лидерът. „Те се надяват да отвратят българския народ и той да не гласува, за да може пак да си управляват БСП, ДПС и ГЕРБ. Когато има кражби в държавата, сметката я плаща народът. Ние сме алтернатива на статуквото. Ние не сме Николай Бареков, Красимир Каракачанов и Ангел Славчев, ние – това сте вие. Местан, Станишев и Борисов казват: „Tези ще разрушат държавата.“ Не, господа – ние искаме да разрушим вашата държава, вашето статукво и да запазим държавата и народа“, каза още Бареков.

Според него сегашните политици са направили така, че младите да избягат и Борисов да каже, че „остана само лошият материал“. „Не, моето момче, ти си лошият материал, ти със своите мутрински прийоми развали имиджа на страната и ни накара да се срамуваме пред ЕС“, отговори Бареков. В заключение той перифразира Гео Милев и каза – „Февруари, година по-късно, ще бъде май“. Изненадата ще бъде в нощта на изборите, обеща Бареков – забавлявайте се пред телевизорите когато ще гледате тъпите физиономии на Борисов, Станишев и Местан.

Една година след протестите срещу монополите, нищо не е направено, стигнахме до извода, че без политическа партия нищо не може да се промени и заради това сме тук, каза на свой ред зам.-председателят на „България без цензура“ Ангел Славчев, който бе и един от организаторите на бунтовете от миналата година. Успяхме да се обединим различни политически сили е сме убедени, че само когато пред всички нас стои каузата България, нещата ще се случат.

На 10-ти февруари миналата година бяхме на първия митинг пред EVN, спряхме увеличението на тока, но сега пак искат да го увеличат, а знаете ли с колко са го намалили – с 1 стотинка. Ще позволим ли пак да поскъпне, попита един от протестиращите, след което събралите се на митинга казаха на висок глас „Няма да дадем“.

От 8-9 години откакто трите ЕРП-та са частни, в българската държава влизат 0 лева – каза пред събралите се лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Къде са тези правителства, които трябваше да ги контролират, попита риторично той и добави, че са техни съучастници. „9 години тези, които ни управляваха бяха съучастници на онези, които ни ограбваха. Когато преди една година хората се надигнаха, Борисов предпочете не да се бори с монополите, а да си подаде оставката и да избяга“, коментира Каракачанов. Може би е бил съучастник, предположи още той и добави, че тези нахалници смятат, че хората са баламурници, а те могат да си вдигат цените, когато си поискат.

Искаме да бъдат развалени концесионните договори и да си тръгват, каза още лидерът на червено-черните. Докога ние ще чакаме и ще гледаме как някой ни ограбва, нашата съдба е в нашите ръце, събрали сме се тук да кажем: „Не на увеличението на тока“ и „Довиждане“. Искаме това правителство да разбере, че не бива да ни залъгва с празни приказки, нашите искания са за ревизия на концесионните договори и при нарушения те да бъдат развалени, обяви още Каракачанов. Ако това не бъде направено, ние ще издигнем лозунга, който издигнахме и миналата година „Оставка!“ – каза още той. Не искаме мимикрия, не искаме лъжи, искаме нормална държава, това може да стане само ако ни управляват нормални хора, които мислят за народа, а не за собствения си джоб.

Водим тази битка от миналата година, каза зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който също е на митинга. Ние искаме да бъдат развалени концесионните договори на монополистите, защото ЕРП-тата трябва да са в обществени ръце. Миналата година едно изключително нагло управление го „хвана тока“ и то падна, но това, което го смени не направи нищо срещу монополите – цената на тока не е паднала и това всеки може да го види на сметката, която получава. Трябва да се борим срещу тези монополи и да върнем държавата в нашите ръце. Днес ще борим тези мерзавци зад нас, утре – други, докато държавата ни бъде такава каквато трябва да бъде, каза още Джамбазки.

Малко след 11 часа протестиращите се отправиха на шествие към общината и бившия партиен дом. Там те издигнаха голям транспарант с надпис „Държавата гние – проблемът сте вие“ и скандираха „EVN e мафия“. „Най-неудачният кмет, който надмина по простотия и Спас Гърневски се казва Иван Тотев“, коментира пред сградата на местния парламент лидерът на „България без цензура“. Там той каза, че цинизмът на общинските съветници от БСП, ДПС и ГЕРБ е достигнал до там, че да си увеличат заплатите на 1000 лв. месечно, а Иван Тотев е назначил над 500 ГЕРБ-ери на общинска работа и ще остави общината с над 200 млн. лв. натрупани дългове. Пред събралите се Бареков призова Иван Тотев незабавно да освободи поста си като кмет на Пловдив.

Подобно шествие се очаква и следващата седмица в столицата.

Източник: barekov.com

email
Close

Get Widget