Защо е нужен Гражданският контрол?

Много хора възроптаха, че гражданският контрол е просто чист популизъм и нищо не може да промени. Е, скъпи скептици, имам новина за вас: Сбъркахте!

Не само сбъркахте, но и сега е редно да се извините за непристойното си поведение. Гражданският контрол набира сила и аз прогнозирам, че в съвсем близко бъдеще именно той ще е основното оръжие на гражданското общество.

Беше есента на 2013, когато ми се обадиха хора от село Брест, Плевенско с молба за помощ относно отводнителния канал в селото. Ставаше дума за започнат и изоставен по средата ремонт, парите изчезнали, а хората бяха в ужас заради опасността от наводнения. Посетихме мястото, снимахме, търсихме какво и как се е случвало във времето. Най-важното беше, че имахме нужда от конкретно решение, а не само да посочим виновниците. Срещнахме се с кмета на Брест. Той също бе притеснен, защото каналът е изключително важен за селото.

Снимахме всички страни, намерихме и документи, но пак стигнахме до Народното събрание. Започнахме комуникация с депутат от 15 МИР, Плевен. Оказа, че като насочиш камера срещу тях, нещата можело да се случат!

Към днешна дата, събитията се развиват в добра посока. Тече процедура по обществена поръчка и до месеци хората в село Брест ще имат готов отводнителен канал.

Всичко това се случи благодарение на Гражданския контрол! Той е отборна игра на съмишленици, борещи се за една кауза. Нищо нямаше да се промени, ако не бяха хора като Валери Илиев, Калоян Рачалов, Галина Петкова и всички съмишленици и членове на сдружение „Граждански контрол“.

Вижте и писмото на депутата от 15ти МИР :

Васил Антонов

email
Close

Get Widget