За КАТ, ЧСИ и липсата на отговорност в държавното управление

За КАТ, ЧСИ и липсата на отговорност в държавното управление..

email

След снощното ми участие в предаването „Часът на Милен Цветков“ и словесния сблъсък с ЧСИ Стоян Якимов, ми се откроиха няколко неща и този път реших да ги напиша и споделя.

В случая става дума ЧСИ да събират глобите на КАТ, това е инициатива на камарата на ЧСИ. Предложили го на министъра на финансите и на Бойко Борисов.

По данни от статистики имало „джигити“ с по над 30 хил лв задължения от нарушения ! КАТ не можело да се справи с тези вземания и за това да го прехвърлят към ЧСИ, те били по ефективни.  Обаче по данни на ЧСИ Стоян Якимов, които той изнесе в предаването, събираемоста на ЧСИ била едва 20% . И сега тук седя и се чешам по главата, опитвайки се да проумея, какво им е по-ефективното на частните съдебни изпълнители  ? 20% ! Да, толкова успяват да съберат… парадоксално, но факт… Това е едната страна. Другата също е шокираща!

Уважаеми приятели, как Ви звучи шофьор с 30 хил. лв. глоби от нарушения да се разхожда по улиците ? За мен е фрапиращо идиотско! Тоест КАТ признават, че не могат да си вземат парите от него, обаче той все още продължава да управлява МПС и да прави нарушения ? Тоест ясно се вижда липсата на всякаква синхронизация между МВР, КАТ, Прокуратура и който се се сетите… респективно от тук идва и заключението, че държавата не работи на тези нива, а за какво ли става дума на по високите.

Винаги съм се дразнел изключително на приказки от сорта, че държавата е лош собственик. За мен държавата си е държава и тя има собственост, която трябва да бъде управлявана. Проблем се оказва, кой я  управлява и защо тези които я управляват, не се справят, и не носят отговорност за действия и бездействия ?

Занимавам се с частен бизнес от 2001г. , за 3-4 години бях и наемен работник в голяма компания като ИТ Мениджър. Създавал съм добри бизнес начинания, които са ми носили добри приходи, инвестирал съм в недобри идеи и съм фалирал. Като наемен мениджър изправих един проблемен отдел и накрая го направих печеливш. Не пиша това за де се хваля колко съм добър, това другите ще си казват мнението. Пиша го защото смятам, че има сериозна грешка в нашата държавна система. Там горе по различните етажи на властта, явно има прекалено некадърни хора, които със своето бездействие са смачкали и кадърните, а те от своя страна са минали в позиция..“ ми що ми е да се напъвам, нали си взимам заплатата“.

В последните години  имах възможността да се срещам с различни министри от различни ресори във връзка с протестите които правихме, каузите които защитаваме и до днес. Всички те, са на едно мнение “ не можем да се справим с управлението на държавните икономически субекти и заради това отстъпваме тези дейности на частни предприемачи, под наем. Така ние знаем какво ще ни влезе като приход и можем лесно да планираме“ – добре, според вас това управленци ли са ? По този начин може да управлява и 12 годишната ми дъщеря, която е в 6ти клас. Нейното развитие към момента е горе долу на нивото на тези висши чиновници.

За мен наистина буди недоумение и как НАП могат да работят добре с публични изпълнители и държавните съдебни изпълнители, а КАТ не могат.

Всъщност няма и нужда се правя на луд защо това се случва…всичко е за пари и облаги, кой, как и защо …. темата е отворена.

Крайният ми извод е следният:

Управляващи абдикират от отговорност дори за елементарни неща, като събирането на глобите от КАТ. Далеч съм от мисълта, че в камарата на ЧСИ са се събрали едни благородници,които искат да помогнат на клетата ни държава. Напротив, те гонят личния си интерес да събират повече пари, респективно и да печелят от това. Във видеото ЧСИ Стоян Якимов обясни, че за глоба от 100 лв за ЧСИ ще трябва да платим 160лв такси. Може би някой ще се опълчи и ще каже „ щом не си си платил глобата, сега си плащай таксите“, да съгласен съм да ги платя, но ако зная,че тези пари ще влезнат в държавата, а тя респективно ще ги разпредели так където има нужда. Давайки ги на ЧСИ тези 160 лв,  парите ни отиват  в частна полза и следите им се губят…. а така ще има пари за повече пенсии, лекарства  и каквото се сетиш/

Въпроса който остава отворен е дали  висшите чиновници прехвърлят тези отговорности  безрезервно или имат някаква полза от цялата работа, това обаче оставям всеки от нас да си прецени.

 

Ангел Славчев 12.12.2017

Участието ми в предаването може да изгледате на този линк, започва от 15-та минута : Часът на Милен Цветков – Ангел Славчев срещу ЧСИ Стоян Якимов

П.П. В предаването споменавам за доклад който изготвихме за работата на ЧСИ, може да го прочетете тук: Девет години Закон за частните съдебни изпълнители – оценка на въздействието и необходимостта от частно принудителното изпълнение в България.

email
Close

Get Widget