Категорично искаме оставката на кмета на Плевен!

Днес в 12 часа заместник председателят на „България без цензура“ – Ангел Славчев, ще даде пресконференция в клуба на БТА в гр.  Плевен. Поводът е искането на оставка на кмета Димитър Стойков заедно с общинското ръководство на града.

Исканията за оставка на Димитър Стойков се отправят още от лятото на миналата година. Породени са от получен сигнал за извършени нарушения от пазарджишката фирма „Термикс“, която изпълняваше  обществена поръчка за обект „Крепостта Сторгозия“. Неспазвайки основни правила на европейската програма, „Термикс“ наема подизпълнителски  фирми без разрешението на Европейската комисия. Ремонтът беше извършен  изключително некачествено, за което кметът – г-н Стойков, както и общинските съветници са били неколкократно сезирани.  Кметът навсякъде разпространяваше лъжи, че нещата вървят, всичко е в реда на нещата и проверка се извършва от контролния орган, но кой е този контролен орган така и  стана ясно. Затова пуснахме сигнал до АФКОС (Българското  подразделение на ОЛАФ) и в момента тече проверка по случая.

Друг въпрос,  който повдигнахме е за строежа на новата детска градина, която също е  спечелена да се изпълни от софийската фирма „Ху-Фу“. Алармирахме, че тази  фирма е разследвана за корупционни схеми, но кметът Стойков и тук ни  уверяваше че всичко ще бъде изпълнено в срок, който изтичаше на 21 януари, а  днес – три месеца по-късно, детската градина е все още едва на груб строеж. На  януарската сесия на общинския съвет кметът Стойков публично потвърди, че  зам.-кметът Алексей Зелов е бил „с чуждо гражданство до края на 2013 г.“  Това означава, че цели две години след встъпването в длъжност на поста си като зам.-кмет, той е  изпълнявал трудовите си задължения в разрез със закона.

Тогава  потърсихме политическата отговорност на кмета Стойков, защото господин Зелов  отговаряше за сметките на Университетската болница болница в Плевен, когато неин  шеф бе именно кметът Стойков. След като застана на чело на общината, Стойков  доведе първо финансиста си (, който на 22 април бе задържан от ДАНС и Софийската градска прокуратура и бе уличен в вземане на подкуп).  На Зелов е поверен и най-скъпо струващият проект за рехабилитация и  разширение на тролейбусната мрежа на гр. Плевен, на стойност 23 милиона  лева.

Как кметът Стойков да упражнява контрол върху изпълнение на  обществените поръчки и да изпълнява задълженията си като добър стопанин  на Община Плевен, като той е известен основно със своето отсъствие от общината?  Той работи на още две места – като хирург в Университетска болница и като  преподавател в Медицинският университет. За тези нарушения също сезирахме Комисията  за корупция и конфликт на интереси в Народното събрание. Там също сме  информирани, че тече проверка. Именно заради това и поради много други сигнали, които всекидневно получаваме, ние на няколко пъти искаме оставката на плевенския кмет  Димитър Стойков. Той нарушава конституцията, неизпълнява решения на ВАС  и ВКС, неизпълнява задълженията си на кмет по точки от 1 до 19 по чл. 44 по  ЗМСМА.

Всички назначения в общината са без конкурс, последователно  унищожава културните институции Северняшки ансамбъл и Градската  художествена галерия „Христо Бояджиев“. Стойков превърна Плевен от град с история в град – история. Затова ние  категорично искаме неговата оставка!

email
Close

Get Widget