Победител в операция „Чисти ръце“ ще е този, който я проведе

Нужен е нов морал в политиката, смята зам.-председателят на ББЦ Ангел Славчев

Медалът за „Чисти ръце“ ще го вземе този, който направи операцията, каза пред bTV зам.- председателят на „България без цензура“ Ангел Славчев. По думите му няма значение кой ще проведе операцията, важното е тя да се случи. Вече 24 години във властта се упражняват корумпирани лица и хората са изгубили доверие в политиката, констатира той.

Според него операция „Чисти ръце“ минава през създаването на държавна комисия, която да е с реални правомощия и да може да работи с ДАНС. Тя ще бъде на подчинение на Народното събрание, а нейният състав ще се избира с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Агенцията ще може да работи и с всички документи с гриф „Строго секретно“ и ще се направи пълна проверка на всички управлявали досега и онези, които тепърва ще искат да влязат в политиката. „За да може у нас да се говори за морал и честност, трябва някой да те провери. Не може да си бил в държавния сектор и да се появиш с 6 апартамента без да си в състояние да обясниш от къде ги имаш“, мотивира се той. Славчев коментира още, че ако не този парламент, то следващото Народно събрание ще приеме този закон, и че рано или късно ще се мине през такава операция.

Георги Ганев от Реформаторския блок съобщи, че нямат закон, а само предложения. Основното, според него е, публичните длъжности да се заемат след конкурс.

Зам.-председателят на „България без цензура“ Ангел Славчев коментира, че след миналогодишните протести нищо от исканията им не е изпълнено, дори и онова, което е било обещано. Не се е случил и независимият граждански орган в ДКЕВР, който да има право на отлагащо вето. До този момент министър-председателят Пламен Орешарски не желае и да чуе. „Нормално е да има една гражданска комисия, която да няма право на инициатива, но да контролира. Това трябва да се случи. Когато в ДКЕВР постъпи предложение да се вдигне цената на тока, този граждански орган да прецени доколко това е оправдано или не и ако има съмнения, да наложи вето. Когато това се случи, тогава и медии, и всички ще започнат да си задават въпроси и предложението ще бъде щателно проверено“, мотивира идеята си Славчев.

Нужен е нов морал в политиката, подчерта Ангел Салвчев и го обясни така: „Новият морал е да влезеш с бялата риза в политиката и да излизаш с нея“.

Източник: barekov.com
email
Close

Get Widget