Позицията ми относно „Движение за Граждански Контрол“

Създаването на „Движение за Граждански контрол„ бе политически акт след протестите през февруари 2013 и една от целите му беше да има юридическо лице, което да може да сключи споразумение с партия ДГИ с цел участие в предсрочните парламентарни избори, както и да излъчи свои представители в изборните листи.

През лятото на 2013 година се разделих с част от учредителите на този проект, който бяхме създали заедно и в който бях активно участвал. Направих го по най-коректния начин и то пред повече от 15 човека. Подадох устно заявлението, че напускам това сдружение, тъй като различията, които се бяха насъбрали между учредителите му, бяха осезаеми и не виждах шанс да бъдат отстранени. Поех по свой собствен път, защитавайки ценностите, в които винаги съм вярвал и борейки се за каузите, зад които винаги съм заставал.

Моята концепция и разбиране за нещата е, че те трябва да се случват, да има реални резултати, реални действия и намерени решения. Като основоположник и един от двигателите на „Движение за граждански контрол“ аз си тръгнах от него въпреки болката от разочарованието, което ми нанесоха тогавашните ми съратници. В национален мащаб хората, които припознаха нашата идея в над 80%, споделиха моята болка и ние тръгнахме по нашия си път и на този етап всеки един от нас има своето автономно гражданско сдружение в своя град. Това беше идея, целяща да не се получават такива ситуации, в които няколко човека да имат правото да решават какво да се случва с другите и да не ги търси за нищо друго освен за пълнеж.

Аз държа на каузата на Граждански контрол и ползвам, и консолидирам всички свободни ресурси, които са свързани с нея, за да я популяризирам и развивам. Нямам никакви намерение, нито желание да влизам в конфронтация и не виждам за уместно това доскорошни съмишленици да се обвиняват взаимно, а камоли да пишат доноси и лъжи!

Що се отнася до обвиненията, че съм бил откраднал домейна на Движение за Граждански Контрол, бих искал да кажа категорично, че тези твърдения са неоснователни и напълно незаслужени. Как можеш да откраднеш нещо, което е твое?! (Прилагам и сканиран документ за достоверност.) Целта на този домейн /бъдещ Интернет сайт/ бе да се развива като комуникационен канал, който да бъде независим инструмент за осъществяване на граждански контрол и информация за каузи и проблеми. В крайна сметка съвсем логично реших да не оставям тази идея да замре и я продължих. Платформата, която изградихме, има за цел да дава информация за настоящи и изминали каузи на българското гражданско общество, а защо не и на кауза зад граница?
Пожелавам успех на всички на борци за свобода, прозрачност и граждански контрол. Вярвам, че ще дойде време, в което всички ще можем да си простим и да продължим напред в името на България. За България!

email
Close

Get Widget