Прородозащитници в дванайсет български града излязоха на митинги срещу шистовия газ

Кулминацията на кампанията срещу добива на шистов газ в България беше в събота, когато протести се състояха 12 града в страната.  В 11 часа започнаха протестите във Пловдив, Шумен, Плевен, Бургас и Казанлък. Половин час по-късно тръгнаха митингите във Варна и Велико Търново. В 17 и 17.30 часа протести срещу проучването и добива на шистов газ ще има в Русе и Благоевград. Недоволство има и в София, Добрич и Смолян и то е срещу предоставеното от правителството миналото лято разрешително за търсене и проучване за шистов газ от американската компания „Шеврон“ в Североизточна България.

В София протестиращите около 2000 души поискаха законодателство, което гарантира, че добивът на шистов газ не е свързан с опасности. Те носиха лозунги за забрана на шистовия газ и за това, че изборът е – чаша наполовина пълна или празна. Скандираха: „Трайчо и Нона ще влезете в затвора“. Към тях се присъединиха и млади театрали, които носеха хляб, привързан в бинт. Казаха, че това е български хляб от Добруджа, но за да се направи, трябва здрава земя и чиста вода. А за да покажат, че те милеят за страната си, изиграха и право хоро пред Народното събрание. Всъщност и мотото на протеста е „Българин остани и земята си защити“.

Ангел Славчев от „Гражданска инициатива за забрана на добива на шистов газ“ каза на протестиращите, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева е обещала на среща в петък ГЕРБ да подкрепи закона за забрана за добива и проучването на шистов газ. Законът ще бъде гласуван в сряда.

Над 1000 души се събраха на протестa във Варна.  От декември досега те са събрали над 400 подписа, които ще бъдат предадени в НС. В Пловдив над 1 000 души са подкрепили подписката срещу добива на шистов газ.  В центъра на града се събраха 200 души, които ще връчат събраните подписи на общинската управа, предаде кореспондентът на БНР Кремена Данева. В Плевен инициативата бе подкрепена от Асоциацията на зърнопроизводителите и други неправителствени организации. В Бургас протестът събра 50 души на централния площад, които раздаваха листовки.

Стотици протестиращи в Добрич, сред които и бременни жени, обявиха, че ще преминат към ефективни действия, ако до края на януари не бъде наложен мораториум върху проучванията за добив на шистов газ у нас. Към протестиращите се присъединиха и хора с плакати „Каварна иска рок, а не рак“. Областният управител на Добрич организира публична дискусия за шистовия газ на 23 януари, предаде кореспондентът на БНР Гинка Димитрова.

Около 400 души в Шумен излязоха на шествие. В протеста пред театъра се включи и фолклорната група „Черните кукери“ от шуменското село Веселиново.

Според съобщението за събитието, инициативата ще бъде подкрепена и от българите, живеещи в чужбина: Амстердам, Копенхаген, Лондон, Париж, Рим, Ню Йорк, Чикаго, Атина, Барселона.

Природозащитниците протестират срещу добива на шистов газ чрез технологията хидравличен удар (фракинг), която по думите им се е доказала навсякъде по света, където е прилагана, като силно замърсяваща с много опасни вещества и не случайно вече е забранена във Франция и отделни райони на други държави. Фракингът представлява инжектиране в земята под високо налягане на огромни количества вода, смесена с опасни химикали, които впоследствие попадат в подземните води, земята и въздуха, обясняват еколозите. Опасностите за околната среда и здравето и живота на човека са свързани и с проникване на самия газ през пролуките в земята към повърхността, повърхностното замърсяване от проучвателно-добивната инфраструктура, например хвостохранилища с безвъзвратно отровена вода, предизвикваните земетресения, унищожаването на обработваеми земи, изчерпването на водните ресурси и много други, допълват те.

Според министрите на икономиката и на околната среда Трайчо Трайков и Нона Караджова обаче първо тряба да се види програмата за проучване на „Шеврон“ за планираните сондажи, да им се направи оценка за въздействието върху околната среда тогава да се разреши евентуално търсенето на шистов газ. С „Шеврон“ все още не е сключен договор и компанията изчаква да види как ще се развият нещата с внесените от партиите БСП, „Атака“ и РЗС три законопроекта за забрана на шистовия газ у нас.

Източник: mediapool.bg

email
Close

Get Widget