Сегашният протест похабява енергията на гражданското общество

Лично аз не припознавам част от исканията на сегашните протестиращи. Според мен трябваше протестиращите, които бяхме февруари, сега да бъдем коректив на това правителство и на всяко друго, заяви в интервю за БГНЕС Ангел Славчев, едно от лицата на февруарските протести.

Не мога да кажа, че сме изчезнали. Продължаваме да бъдем активни в интернет, както бяхме и преди февруарските протести, каза той в отговор на въпрос, че като че ли лидерите на тогавашните протести изчезнаха сега. „Когато излязохме срещу назначението на Делян Пеевски и победихме, според мен трябваше да се приберем и при следващата тяхна грешка отново да излезем всички обединени. По този начин щеше да има по-голяма чуваемост от всеки един, който е на власт“, каза той.

Той не е привърженик на това правителство, не го харесва, но съзнава, че България е в трудна ситуация в момента и й трябва работещо правителство. „За да променим ситуацията в държавата, трябва да сменим Изборния кодекс, начинът, по който се избират народни представители и други властимащи. Това го искахме още февруари месец. Контактувам с организаторите на сегашните протести и те казват – не, ние искаме оставка, искаме тези комунисти да се махнат. За мен това са догми.

Първо тези не са комунисти, те ако бяха да им се радваш, но те не са и комунисти. Второ, истина е, че правят много грешки. Аз определено не ги харесвам, но парадоксът е, че отвориха вратите на Народното събрание за гражданите да могат да влизат и да казват какво искат. Получават се едни парадокси в обществото. Разделиха България на умните и красивите от юнските протести и на лумпените през февруарските. Видяхме преди вечер какво се случи пред Народното събрание. Това не беше от най-интелигентните постъпки да потрошат центъра на София.

Февруари месец подобно нещо не се е случвало. Не искам да съпоставям така нещата. Мисля, че гражданското общество, протестите трябва да бъдат по каузи. В случая сме се събрали да подкрепим Гери. Успяхме всички заедно. Днес в над 20 града в знак на солидарност излизат хора пред общините да подкрепят Гери и каузата „Гери“, която е и „казус Гери“, който може да засегне всеки един от нас. Оттук нататък нашата сила ще бъде, когато се борим за определени каузи. Така „Дай ще ги сменяме, махаме едните да дойдат старите в нови дрешки“ за мен не е работещ вариант. Искам промяна в Изборния кодекс, искам гражданите да могат да участват в изборния протест без да участват в партии, но според мен така ще се счупи политическият модел в страната“, каза той.

На въпрос дали протестите сега в този си вид трябва да спрат, Славчев отговори: „Хората, които протестират са си в правото да протестират. Аз уважавам техния протест. Всеки има право да протестира. Дали ще постигнат обаче целите си чрез театър и музикални пиеси пред Народното събрание според мен е крайно невъзможно. Притесняваме, че се похабява енергията на гражданското общество. Когато имаме кауза, например „Гери“, искаме нещо определено, а когато искаме „Оставка“ в момента е неработещо и хората в страната са притеснени. София не е България, но трябва накрая да го проумеят и софиянци. Когато излезеш на 20 км. по околовръстното мизерията започва с дълбока сила. Няма работа, хората са притеснени, идва зима. Просто трябва кауза по кауза да борим. Иначе няма как да стане“, каза Славчев. /БГНЕС

email
Close

Get Widget