След яйцата ще мятаме камъни !

Десетки пъти, ако не стотици, давахме предложения на ДКЕВР как да направим така, че цената на тока да не се вдигне. Аз лично три пъти съм внасял един и същ документ с предложение да се създаде обществен надзорен съвет, с право на отлагащо вето, т.е., когато ДКЕВР вземе някакво решение, да има нещо като граждански борд, в който да участват обществените организации и синдикатите и те да могат да отлагат тяхно решение. Анжела Тонева, която тогава беше председател на ДКЕВР, го прие като една много добра идея. Когато обаче тя си тръгна, абсолютно нищо не се случи.

email

1 година по-късно – на протест в София срещу монополите

1 година по-късно – на протест в София срещу монополите

Интервю на Галена ЧАРИЙСКА за вестник “ България днес“

– Господин Славчев, председателят на ДКЕВР Светла Тодорова вчера нарече представителите на гражданските организации, които я замериха с яйца, хулигани. Хулиганска постъпка ли беше това от ваша страна?
– Може би наистина беше хулиганство. Това е факт, не го отричам! Но все пак мисля, че те си го заслужиха. Десетки пъти, ако не стотици, давахме предложения на ДКЕВР как да направим така, че цената на тока да не се вдигне. Аз лично три пъти съм внасял един и същ документ с предложение да се създаде обществен надзорен съвет, с право на отлагащо вето, т.е., когато ДКЕВР вземе някакво решение, да има нещо като граждански борд, в който да участват обществените организации и синдикатите и те да могат да отлагат тяхно решение. Анжела Тонева, която тогава беше председател на ДКЕВР, го прие като една много добра идея. Когато обаче тя си тръгна, абсолютно нищо не се случи. Орешарски пък каза, че докато той е премиер, няма да позволи това да се случи.

– Кой друг заслужава да е замерян с яйца? Планирате ли други такива прояви?
– Нямам намерения да замерям никого с яйца, аз съм по-краен! Според мен най-добре ще е направо да преминем на следващия етап – камъни по Народното събрание, за да им дойде акълът. Заслужават ги всички – като започнем от Иван Костов и стигнем до последните управляващи. Всички те са се подписали под договорите, които са в ущърб на държавата. И Костов, и Станишев, и Доган, и Първанов, сигурно съм пропуснал някого, но списъкът е много дълъг.

Ангел Славчев беше един от участниците в акцията с хвърлените яйца по ДКЕВР

 

– Какво според вас трябва да се промени?
– Мисля, че е много важно създаването на един такъв орган като обществен надзорен съвет към ДКЕВР, където да се обединят всички организации и специалисти и да дават своите идеи. Така ще имаме възможност да чуем и другата страна, защото в момента чуваме само тяхната гледна точка и на фирмите, които не искат да изгубят бизнеса си и се опитват да лобират за тях. Това за мен е най-големият проблем, но мисля, че има оправия. Няколко фирми не могат да оправдаят боледуването на цялата държава. По-добре е държавата да помисли как да прекрати тези договори или да ги преподпише с клаузи, които са в полза на държавата и на гражданите. Тези договори, подписани по този начин, няма как да не доведат до фалит на енергетиката. Умишлено ще фалира всичко и ще го разпродадат за жълти стотинки на определени фирми. Схемата е една и съща. От приватизацията насам нищо не се е променило.
Специално за тока има решение, но от ДКЕВР са твърдоглави и не искат гражданските организации да им се бъркат в работата. Те слугуват на чужди интереси.
Дори предложенията, които миналата година внесохме, бяха синхронизирани с европейските директиви, така че да могат да отговарят на всички европейски изисквания, но въпреки това няма никаква обратна връзка.

– Ще има ли нова протестна вълна и ще зависи ли тя от изборите на 5 октомври?
– В момента сме свидетели на едно безпрецедентно опропастяване на протестната вълна. БСП и „Атака“ също правят протести срещу по-високата цена на тока, сигурно утре и Бареков ще излезе. Ние, като излезем да протестираме, всички ни питат дали не сме от „Атака“, или от БСП. И веднага те слагат в някаква рамка – това са им похватите. Целта на политиците е да не позволят на гражданското общество да излезе отново, защото знаят, че следващия път ще бъде фатално.
Аз имам едно предсказание, което неведнъж съм казвал – освен срещу високата цена на тока протестите ще бъдат и срещу частните съдебни изпълнители и банковите закони. Те са в такава комбинация, че направо лошо да ти стане. Може би картел е най-точната и правилна дума. В момента хора с по две и три деца са изхвърлени на улицата и няма къде да живеят. И то не защото са казали, че не искат да си плащат, те просто нямат работа. Нашата европейска държавата би трябвало да е разписала закон за фалит на физически лица, за който ние, от сдружение „Граждански контрол“, говорим повече от една година. Направихме и подписка, и кръгла маса, но проблемът така си остана. През последните три години частните съдебни изпълнители са взели 195 млн. лв. по сведения на тяхната камара. Това означава, че 163-ма частни съдебни изпълнители са назначени, за да станат милионери.

– Кога мислите, че ще ескалира новият протест?
– Ще ескалира през ноември-декември, след изборите. Мисля, че няма да има значение кой ще управлява, като знам какво е състоянието на цялата държава. Тя е пред фалит. Отвсякъде се дърпат, че няма пари за нищо, всички сектори издъхват, реално няма бизнес, който да генерира доходност на хората, които трябва да плащат данъци. Всичко останало държавата го отдава или дава под наем и умишлено фалират държавните предприятия. Бизнесът е на колене, не може да внесе нещо в цялата бъркотия. Няма пари, това е проблемът! Няма пари за образование, здравеопазване, за енергийна помощ. Няма чужди инвестиции, няма кой да разкрие нови работни места в различни сектори. В София е горе-долу добре, но извън нея?! София не прави България.
Смятам, че хората наистина следващия път няма да излязат на мирни протести. Според мен вече ще тръгнат на саморазправа с политиците, които и да са те след изборите. Ножът вече е опрял до кокала.
Скоро бях в Благоевградско, където хората се изхранват предимно с тютюнопроизводство. Тази година са им изкупили тютюна на смешни цени, а те са си изпратили децата да учат в чужбина. Сега вече не могат да ги издържат и се чудят какво да правят. Хората са, меко казано, в крайно неблагоприятно състояние.

– Те не са единствените. Наложеното ембарго над Русия засегна и производителите на зеленчуци и плодове, които предпочитат да изхвърлят стоката си, която е на безценица.
– Аз също съм потърпевш. Имам частен бизнес – изнасям огледала за автомобили с десен волан. Вече цял месец стоката ми стои на митницата и не може да помръдне. Искат ми сертификати, които досега не са искали. Има много задържани стоки. Направо ни разказаха играта.
Има едно правило – не бъди никога срещу Русия! Добре, не сме с Русия, но трябва ли да бъдем срещу нея?! Имаме интереси, които са и икономически. Нашите политици съм ги определил като абсолютни родоотстъпници. Не може да бъдем само с Америка. В един момент напрежението така ще ескалира и пред парламента ще застане народът с камъни и сопи. С най-голямо удоволствие бих се включил и аз.

– Какво ще кажете на хората, които ви наричат комунист?
– Това са опитите на статуквото да ме вкарат в рамки, за да могат после да ме плюят. Наричали са ме комунист, ляв, русофил… И да съм русофил, в това какво лошо има?! Последното проучване, което гледах, е, че 70 процента от българите са русофили. Мисля, че по-скоро съм социалдемократ. Кой в България е ляв и десен – Станишев ли е левият, или пък Борисов – десният?! Хората трябва да са прагматични, а не да се делят на леви и десни. Въпросът е да се обединим и организираме така, че да се направят и вземат правилни решения.

Източник: http://www.bgdnes.bg/Article.asp?Id=4340202

 

email
Close

Get Widget