Стотици излязоха на протести срещу добива на шистов газ

С бели шапки и възгласи „Нона Караджова и Трайчо Трайков – на затвор” започна протестното шествие срещу шистовия газ в столицата.

В протеста в София се включиха над 200 души, които тръгнаха от Министерство на околната среда и водите, минаха през парламента и стигнаха до Министерство на икономиката. Протестиращите настояват да се забрани използването на технологията хидравлично разбиване. Освен това те искат българските закони да бъдат променени така че да има контрол над нефто- и газодобивните технологии.

Един от инициаторите на протеста – Ангел Славчев, обясни, че настояват за мораториум върху технологията за добива и проучване на шистов газ и в подкрепа на искането вече има събрани над 10 000 подписа. Той обясни, че технологията е много опасна и ще доведе до необратими последици. По думите му засега протестиращите не успяват да постигнат диалог с правителството.

Над 200 души от Добрич, Варна и Каварна също протестираха в центъра на Добрич срещу проучванията и добива на шистов газ в България. Организатори на проявата бяха Инициативен комитет „Добрич против добива на шистов газ” и група граждани.

Пред сградата на общината протестиращите прочетоха декларация, адресирана до президента на България, премиера и председателя на Народното събрание. В документа те посочват , че искат незабавно налагане на мораториум върху използването на технологията „хидравличен удар” и спиране на всички открити процедури за проучване и добив на природен газ, прекратяване на концесии с компании, които биха използвали този метод до приемането на закон, забраняващ използването на тази технология.

Протестиращите настояха за приемане от Народното събрание на закон до 31 януари 2012 г., който да забрани  използването на технологията хидравличен удар на територията на България.

Русе също бе част от националния протест срещу добива на шистов газ в България. От 19.00 ч. на Централния площад пред Съдебната палата се проведе Мърморещ протест със свещи „Да им настръхнат косите”.

Източник: dariknews.bg

email
Close

Get Widget