Хиляди земеделци блокираха пътя за Драма, палиха мухлясал тютюн

В подкрепа на протестиращите тютюнопроизводители

Над 3000 тютюнопроизводители от Гоцеделчевско се събраха на пътя за Драма край село Господинци и блокираха за близо два часа международното шосе.

Бунтът на местните земеделци е заради забавената кампания и ниските изкупни цени на тютюна. Той бе подкрепен от председателя на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни и кмет на Сатовча Арбен Мименов, заместник-председателя на Народното събрание Алиосман Имамов, областния управител на Благоевград Муса Палев и кмета на Гърмен Минка Капитанова.

Депутатите от ГЕРБ Даниела Савеклиева, Георги Андонов и Любен Татарски също присъстваха на митинга, но не бяха поканени на импровизираната трибуна и останаха сред тютюнопроизводителите.

В знак на протест тютюнджиите издигнаха плакати с надписи „Къде са разследващите картелите?“ и „Картел – силни фирми – немощна държава – беден народ“ и ритуално запалиха няколко кашона с мухлясало от забавеното изкупуване жълто злато. Те се зарекоха, ченяма да го продадат на цени под миналогодишните, или по 6,50 лева за килограм.

Пътят за българо-гръцката граница остана затворен повече от час и половина. Опашки от чакащи автомобили обаче не се образуваха. Около 1000 от протестиращите се отцепиха и затвориха разклона, който минава през Господинци за Гоце Делчев, но по нареждане на организаторите бързо го освободиха и се върнаха при останалите.

Отцепилата се група остро се възпротиви, че не е осъществена пълна блокада на пътя за Гърция, а мястото, определено от Инициативния комитет за протеста, е по-скоро символично.

Напрежението бе туширано от Арбен Мименов, който заяви, чеполицията не е разрешила спиране на движението и ако това не бъде спазено, ще последват санкции.

„Освободете пазара на тютюна, след като държавата не може да се справи с фирмите изкупвачи, ще продадем произведените количества в Гърция, при това не за 5 лева, а за 7-8 евро за килограм. Вече не вярваме на обещания. Ако не започнат да изкупуват тютюните ни по най-бързия начин и на цени не по-ниски от миналогодишните, ще спрем децата си от училище“, заплашиха протестиращите.

„В магазините тетрадките са пълни с борчове, хората пазаруват хляб и други хранителни продукти на вересия, защото разчитат единствено на парите от тютюна, а фирмите се подиграват с тях“, заяви Арбен Мименов. Той и заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов бяха категорични, че съмненията за картелно споразумение между фирмите се потвърждава и до дни това ще се докаже от Комисията за защита на конкуренцията, където е депозирана жалба от името на парламентарната група на ДПС.

Мименов подчерта, че досега никога не е имало подобно отношение на фирмите към тютюнопроизводителите. Двамата с Имамов обясниха за готвените промени в Закона за тютюните, според които държавната субсидия и закритата структура Фонд „Тютюн“ се предвижда да бъдат възстановени.

Случайно или не, на протеста се появи и новият политик Николай Бареков, който бе поканен от Арбен Мименов да изкаже мнение по проблема на тютюнопроизводителите. „Дойдох, за да чуя проблема от първа ръка. Хората искат справедливи цени за робския си труд, а не подигравки и държавата трябва да се съобрази с тяхната воля. Държавата  трябва да застане зад производителите и срещу картелите, ако не – значи тя работи срещу собствения си народ“, заяви от трибуната Бареков.

Ангел Славчев от екипа на Бареков отнесе със себе си няколко низи мухлясал тютюн с обещанието, че с него ще отиде в Министерския съвет и ще търси отговори на зададените от тютюнопроизводителите въпроси.

От синдиката „Защита“ бе прочетена декларация в подкрепа на земеделците от Неврокопско. Неин представител за региона е Румен Орачев от село Кочан.

„Нека всички партии да престанем да политизираме сектора. Предлагам без да влагаме политика, да седнем и заедно да направим необходимото за хората“, заяви депутатът Георги Андонов, който е един от вносителите на стария закон, по който сегашните управляващи готвят промени. Изказването му бе придружено с изключване на уредбата и режисирано освиркване.

На протеста по предложение на Алиосман Имамов с едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалия по време на предишния голям протест на тютюнопроизводителите и тогавашен председател на Инициативния комитет – Мехмед Метушев от хаджидимовското село Абланица. Младият мъж издъхна от инфаркт на митинга пред митницата в Гоце Делчев.

На каруцата, която бе инпровизираната трибуна на Инициативния комитет, бе поставена и кутия за дарения за подпомагане на бедстващото семейство Пилеви от село Господинци, чиято къща преди седмици изгоря до основи.

Инициативният комициативният комитет и недоволните производители дадоха срок на фирмите да започнат масово изкупуване на продукцията от реколта 2013 до четвъртък следващата седмица. В противен случай те се заканиха, че ще пристъпят към масови протести и гражданско неподчинение.

Източник: infomreja.bg
email
Close

Get Widget