Протест срещу завода за пластмаса в община Елин Пелин

Жители на Гара Елин Пелин протестираха днес срещу начина на изграждане на завод за пластмаса, проблемите с водоснабдяването, лошото състояние на жп надлеза и засиления трафик на тежкотоварни автомобили през населеното място. Протестиращите се събраха в 9 ч. тази сутрин при надлеза в селото, след което многократно, с плакати в ръце, мнокократно преминаваха през пешеходната пътека и спираха движението.

За завода за пластмаса, от името на Инициативен комитет за бъдеще на община Елин Пелин, Ангел Славчев заяви, че протестиращите искат среща с премиера Бойко Борисов. Той изтъкна, че проектът за завод не е подложен на обществено обсъждане, няма ОВОС и решение на Общински съвет. „Той е построен на базата на склад за безалкохолни напитки”, каза Славчев. „За къща за гости се прави ОВОС, но за завод, който ще преработва 35 млн. кг. пластмаса годишно, не се изисква ОВОС, което е пълен абсурд”, посочи Ангел Славчев. „Ние не сме против да се преработва пластмаса, обаче не по този начин. Никой не попита гражданите на Елин Пелин, нито дори общинските съветници на Елин Пелин”, заяви Славчев пред журналисти.

Един от организаторите на протеста – Нора Флорова, подчерта, че жителите на Гара Елин Пелин, почти ежедневно са без вода между шест и осем часа. От името на протестиращите тя изтъкна, че хората са недоволни заради лошото стопанисване на жп надлеза, който бе ремонтиран преди три години. „Наскоро му се подменяха едни панели, които в момента отново са се отместили. Да не говорим, че след опесъчаването през зимата, до момента няма никакво изчистване. Между 3 и 4 см. е прахта, която се събира в края на надлеза и ние не можем да се справим с това, защото нямаме право, въпреки, че има инициатори, които искат да отидат и да го почистят.”, подчерта Нора Флорова. Протестиращите настояват за изграждане на околовръстен път, който да облекчи трафика през населеното място.

Според кмета на Общината Ивайло Симеонов, протестът срещу завода за пластмаса е „няколко човека, които се опитват да си играят със страховете на хората”.

„Годишно в моретата и океаните се сипят годишно над 8 млн. тона от тези неща, Трябва да има зелени мерки. Най-най-важното е той да не пречи на живота и здравето на хората. В този случай няма нито процес на горене, нито каквото и да било друго. Не че защитавам едната или другата  страна, за мене най-важното е добруването на гражданите, но истината е, че няколко човека си играят със страховете на хората”. Симеонов отрече, че е заобколил Общински съвет и е променил предназначението на имота. Той изтъкна, че е канил топ експерти от Европейския съюз, които да разяснят технологията на преработка на пластмасата. Относно липсата на допитване до гражданите, той посочи, че „в община Елин Пелин има много инвестиции и цялата информация се качва на сайта на Общината”.

По отношение на жп надлеза, Симеонов каза, че това, което може да се направи е да се информира АПИ. Във връзка с водоснябдяването посочи, че Общината е закупила и монтирала спирателни кранове.

Протестът ще продължи в понеделник, 15 юни, в 8 ч., на жп надлеза в Гара Елин Пелин.

 

Източник: netNEWSbg.com

Още по темата:

https://btvnovinite.bg/bulgaria/zhiteli.html?fbclid=IwAR10P4wJUM7tZgnOPHlPsAVnkY6aG7UkApoRiHuOq8iCx3Asujub33wavGs

https://www.bgonair.bg/a/108-video/169833-zhiteli-na-elin-pelin-izlyazoha-na-protest?fbclid=IwAR2spSCNejJKcmfYp5ppO1wL0TwsToQOTUoiAeJMC5VxwiJrVCeZwbWJ2C8

 

email
Close

Get Widget