Екокатастрофа в Елин Пелин, заработи опасен заводКметът Ивайло Симеонов издал разрешително на склад за безалкохолно, за да узакони предприятието, смята Ангел Славчев

Вместо със склад за безалкохолни напитки, Елин Пелин се сдоби с опасен завод за преработка на пластмаса, което ще доведе до екокатастрофа, сигнализира пред Lupa. bg Ангел Славчев от сдружение „Граждански контрол” .

редприятието ще рециклира 35 000 000 килограма полимери, което според Славчев ще застраши живота на хората. „Вонята на боклук и отпадъци е вече налице”, твърди той.

„Кметът Ивайло Симеонов издаде заповед за строеж на склад за безалкохолни напитки, а вместо склад, се построи завод за преработка на пластмаса. Нарушавайки всички правила, без направен ОВОС, без съгласуване с гражданите на общината, без да е гласуван проектът и разрешението на Общинския съвет, без да се зачитат правата на гражданите, е одобрен строежът на завода”, коментира Славчев.

Той допълва, че заводът се води регионален, а въпреки това ще приема боклук от Гърция и Германия. Вече има заведено дело за неговото функциониране и работата от съда му е спряна. Работниците в него твърдят обаче, че не се изпълнява заповедта на съда и той продължава да рециклира опасни химически материали.

„Не веднъж сме казвали, че не сме против изграждането на предприятия за преработка на пластмаса. Против сме изграждането на такива съоръжения без съгласието на гражданите, без съгласието на Общински съвет, без никаква информация и без извършването на ОВОС”, заяви Славчев.

иклира 35 000 000 килограма полимери, което според Славчев ще застраши живота на хората. „Вонята на боклук и отпадъци е вече налице”, твърди той.

По думите му, кметът отказвал да дава каквато и да е информация за опасния завод. „Вместо обяснение, ние получавахме хули от него”, допълва Славчев.

Именно за това той и неговите съграждани се вдигат на протест. Стачката ще е утре от 9 часа. Мястото ще е село Гара Елин Пелин в края на жп надлеза в посока града Елин Пелин.

Източник: https://lupa.bg/news/samo-v-lupa-bg-ekokatastrofa-v-elin-pelin-zaraboti-opasen-zavod_14536news.html

email
Close

Get Widget